Antena 3 CNN Politică Coaliţia cedează presiunilor lui Mazăre: Pogea, mandatat să găsească soluţii pentru finanţarea primăriilor prin bilete la ordin

Coaliţia cedează presiunilor lui Mazăre: Pogea, mandatat să găsească soluţii pentru finanţarea primăriilor prin bilete la ordin

Coaliţia cedează presiunilor lui Mazăre: Pogea, mandatat să găsească soluţii pentru finanţarea primăriilor prin bilete la ordin
Sursa foto: radu mazãre
20 Iul 2009   •   11:44

Guvernul Boc a cedat luni în faţa presiunilor făcute de primari, în frunte cu social-democratul Radu Mazăre şi a mandatat pe ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea să găsească soluţii ca practica finanţării administraţiilor locale cu bilete la ordin să fie menţinută. Decizia vine în contradicţie însă cu o ordonanţă de urgenţă emisă recent de guvern prin care autorităţile locale erau împiedicate să se mai folosească de acestă sursă de finanţare. Potrivit unor surse din cadrul coaliţiei, Guvernul va modifica miercuri conţinutul acestui act normativ. Puternic afectat de această măsură, primarul pesedist al Constanţei, Radu Măzăre ameninţa că ?va ieşi cu scandal? în şedinţa coaliţiei, în cazul în care acest act normativ va fi pus în aplicare. Împreună cu omologul său de Iaşi, Gheorghe Nechita şi preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, Mazăre a combătut prevederile ordonanţei de urgenţă care nu mai permit adminitraţiilor locale să-şi continue investiţiile.

Ordonanţa respectivă stabileşte că din conturile deschise la Trezoreria Statului nu mai pot fi făcute plăţi pe bază de bilete la ordin, cu excepţia celor dispuse înainte de intrarea în vigoare a OUG, respectiv din 29 iunie 2009. Înainte de această dată, administraţiile locale puteau să emită bilete la ordin către furnizori pentru a garanta plata anumitor sume la date fixe.

?Eu am venit să discut despre o ordonanţă pe care a dat-o domnul Boc acum o săptămână şi prin care nu ne lasă să ne mai finanţăm, autorităţile locale" declara Mazăre înainte de şedinţa de astăzi a coaliţiei de guvernare.

Mazăre a explicat că prin această ordonanţă Trezoreria Română nu mai execută biletele la ordin. "Eu de opt ani de zile asfaltez, construiesc locuinţe ieftine pentru tineri finanţându-mă şi acum văd că nu mă mai lasă. Am venit să rezolv problema asta. E înaintea măsurilor anti-criză. E ceva ce funcţiona bine până acum, de acum o săptămână nu mai poate să funcţioneze şi nu e în regulă deloc", a afirmat edilul Constanţei.

Mazăre a susţinut că în cazul în care nu se va găsi o soluţie la acestă problemă se lasă cu scandal la nivelul primăriilor. "Mi-a luat aerul, nu mai pot să construiesc, nu mai pot să respir în condiţiile astea. Dacă nu se rezolvă nu e în regulă deloc. În ceea ce mă priveşte pe mine şi pe alţi primari cu care am discutat, iese cu scandal. Nu se poate da o ordonanţă aşa, fără să întrebe pe nimeni, să îmi blocheze ce eu fac de opt ani de zile", a mai declarat el.

Argumentele şi ameninţările mascate aduse de primarii social-democraţi în biroul coaliţiei, legate de eventualele proteste ale edililor din ţară şi de efectele negative la nivelul electoratului, i-au convins pe partenerii din PDL, premierul Emil Boc mandatându-l pe ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea să găsească soluţii pentru ca biletele la ordin să poată fi folosite în continuare ca instrument de plată de către administraţiile locale. Totodată, edilii au primit promisiunea că în şedinţa de miercuri a Guvernului ordonanţa buclucaşă va fi modificată pentru a permite trezoreriilor să emită biletele la ordin necesare pentru finanţarea investiţiilor administraţiilor locale.

?Primarul Iaşiului (Gheorghe Nechita ? n.r.) şi cel al Constanţei, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan au arătat cu toţii care sunt avantajale menţinerii acestui sistem de plată. În perioada de criză este bine să foloseşti cât mai multe surse de finanţare private, şi biletele la ordin asta permit, de fapt ele reprezintă o garanţie către companii că vor fi plătite la un an, la doi, la trei, la cinci ani, depinde cum au fiecare dintre aceste autorităţi locale contractele încheiate. Ministrul Finanţelor a primit însărcinarea să găsească soluţii pentru ca biletele la ordin să poată fi utilizate ca instrument de plată de către administraţiile locale? a arătat vicepremirul Dan Nica, după şedinţa coaliţiei de guvernare.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close