Antena 3 CNN Politică Contrele pe Justiţie şi Apărare dintre Băsescu şi Tăriceanu continuă

Contrele pe Justiţie şi Apărare dintre Băsescu şi Tăriceanu continuă

Contrele pe Justiţie şi Apărare dintre Băsescu şi Tăriceanu continuă
12 Feb 2008   •   13:28

Preşedinţia a ieşit cu o reacţie oficială în cazul numirilor de miniştri la Apărare şi la Justiţie. După ce astăzi, potrivit unor surse, Traian Băsescu nu ar fi fost de acord cu schimbarea lui Teodor Meleşcanu de la Apărare la Justiţie, comunicatul de presă de la Cotroceni nici nu confirmă, dar nici nu infirmă informaţia. Potrivit comunicatului, premierul nu a iniţiat nicio procedură de consultare cu Preşedintele României pe tema numirii unui ministru al Justiţiei. De asmenea, prim-ministrul nu a înaintat nicio propunere pentru postul vacant de la ministerul Justiţiei. Preşedintele se arată însă deschis la colaborarea cu Tăriceanu.

Poziţia premierului
În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat că Tăriceanu va formaliza propunerile către preşedinte de numire a miniştrilor Apărării şi Justiţiei după publicarea în Monitor a deciziei Curţii Constituţionale în cazul Nicolai.

Şeful statului consideră că declaraţiile cu privire la organizarea de alegeri anticipate şi, respectiv, la schimbarea ministrului Apărării creează confuzie pe plan intern şi extern şi aduc prejudicii credibilităţii României, în contextul pregătirilor pentru organizarea Summitului NATO. Preşedintele consideră că organizarea Summitului de la Bucureşti reclamă maximă responsabilitate din partea tuturor instituţiilor statului şi, în mod egal, din partea tuturor forţelor politice

COMUNICATUL DE PRESĂ AL PREŞEDINŢIEI (pdf)

Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, Traian Băsescu l-ar fi informat telefonic pe premierul Călin Popescu Tăriceanu că nu va accepta revocarea din funcţie a ministrului Apărării Teodor Meleşcanu, nominalizat pentru portofoliul Justiţiei. Conducerea PNL a aprobat, luni, prin vot, nominalizarea lui Teodor Meleşcanu pentru funcţia de ministru al Justiţiei şi a senatorului Radu Stroe pentru postul de ministru al Apărării.

Reacţiile principalelor partide politice
Contact prin telefon, vice-preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că liberalii ?se confruntă cu din nou cu pretenţia preşedintelui de a interpreta Constituţia?. ?Suntem în plin haos?, a concluzionat Antonescu. Haosul este întreţinut de mai mult timp de preşedintele Băsescu, potrivit liderului PNL -

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta crede că haosul de pe scena politică trebuie imputat atât preşedintelui Băsescu cât şi premierului Tăriceanu şi partidului liberal. Ponta a subliniat că PNL a făcut cele două propuneri fără a se consulta cu Băsescu -

Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş a declarat că preşedintele Băsescu ?vrea neapărat să demonstreze că este deasupra clasei politice?. Pentru a caracteriza situaţia politică actuală, Bolcaş a reprodus un citat din celebrii Ilf şi Petrov.? Ilf şi Petrov aveau dreptate, anarhia este mama ordinii?, a concluzionat liderul PRM.

Senatorul PC Sabin Cutaş consideră că "încă o dată, Traian Băsescu caută să blocheze o atribuţie care aparţine primului ministru".

În prezent, Meleşcanu deţine portofoliul Apărării şi asigură interimatul la Justiţie.

Curtea Constituţională a decis, joi, că preşedintele are dreptul să refuze o singură dată propunerea de numire a Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei şi că trebuie nominalizată o altă persoană.

Propunerile de numire a lui Teodor Meleşcanu în funcţia de ministru al Justiţiei şi, respectiv, a senatorului Radu Stroe la Ministerul Apărării vor fi transmise Preşedinţiei după ce motivaţia Curţii Constituţionale privind cazul Norica Nicolai va fi publicată în Monitorul Oficial.

Antena3.ro

×
Parteneri
Val de aer polar peste România!
x close