Antena 3 CNN Politică Cum a fost demis ministrul Educaţiei. Orban: "Cristi îmi eşti drag, dar mai drag îmi e partidul". Tăriceanu: "Mai dă-l în mă-sa de idiot"

Cum a fost demis ministrul Educaţiei. Orban: "Cristi îmi eşti drag, dar mai drag îmi e partidul". Tăriceanu: "Mai dă-l în mă-sa de idiot"

Cum a fost demis ministrul Educaţiei. Orban: "Cristi îmi eşti drag, dar mai drag îmi e partidul". Tăriceanu: "Mai dă-l în mă-sa de idiot"
07 Oct 2008   •   13:11

În timp ce sindicatele protestau în Bucureşti, solicitând majorări salariale la fel ca cele primite de profesori, premierul Călin Popescu Tăriceanu a optat pentru o decizie radicală: demiterea ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei. Deşi premierul a încercat să pară că decizia îi aparţine, iar Adomniţei a preferat să declare că nu ştia de intenţia lui Tăriceanu, lucrurile stau altfel. Practic, demiterea lui Adomniţei s-a decis luni în interiorul PNL, în urma presiunilor făcute de Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Marţi, Tăriceanu doar s-a conformat presiunilor venite din partid.
Surse apropiate conducerii PNL au declarat în exclusivitate pentru Antena3.ro că Ludovic Orban i-a solicitat expres, luni, premierului Tăriceanu să-i ceară demisia ministrului Educaţiei. În caz contrar, Orban a ameninţat că biroul central al partidului îi va retrage sprijinul politic lui Adomniţei. Sursele Antena3.ro susţin că Tăriceanu nu a fost de acord cu cererea lui Orban, spunând că acum nu este momentul potrivit pentru o astfel de decizie, având în vedere negocierile cu sindicatele. Totuşi, marţi dimineaţă premierul s-a răzgândit, anunţând public că îi cere demisia ministrului Adomniţei.
"Mai dă-l în mă-sa de idiot"
Există însă un semnal cum că Tăriceanu s-ar fi răzgândit cu privire la demisia lui Adomniţei încă de luni seara, când l-a caracterizat într-un mod nu tocmai plăcut pe ministrul Educaţiei. Invitat în studioul TVR, la jurnalul orei 19:00 de luni, Tăriceanu a fost avertizat că va fi întrebat despre "elicopterul de la Interne cu care Amiază Împărat s-a pogorât la propria nuntă", se arată într-un articol de pe blogul "Cu mâinile curate". Sursa citată menţionează că "Tăriceanu s-a făcut stacojiu" şi a declarat: "Da' de ce să vorbim despre asta, nu e subiectul zilei. Nu sunt responsabil pentru toţi proştii din Guvern. Da? mai dă-l în mă-sa de idiot". "Cei şapte oameni din platou, tehnicieni, sunetişti etc. au rămas mască", aceeaşi reacţie venind din partea lor şi în timpul emisiunii, când Tăriceanu s-a făcut că nu ştie despre ce este vorba. "Îmi daţi o informaţie interesantă, va trebui s-o verific, dar se confirmă cred că este o atitudine care nu are ce să caute la un ministru. Sigur, concsecinţele politice ale unui astfel de gest trebuie să le suporte persoana în cauză", ar fi declarat Tăriceanu.
Cât îl priveşte pe ministrul Educaţiei, acesta a fost permanent la curent cu intenţia partidului de a-l schimba din funcţie. Aceleaşi surse au declarat în exclusivitate pentru Antena3.ro că Orban i-a spus, luni, lui Adomniţei: "Cristi, îmi eşti drag, dar mai drag îmi e partidul. Dacă nu-ţi dai demisia, îţi voi retrage sprijinul politic." Totuşi, marţi, după anunţul premierului Tăriceanu, ministrul Adomniţei s-a declarat surprins de această decizie şi nu a recunoscut faptul că ştia încă de luni de intenţia partidului de a-l schimba din funcţie. El a preferat să declare doar că e surprins de această decizie şi că nu a avut nici o discuţie cu primul-ministru.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a revocat luni din funcţie pe ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei şi l-a propus pe Anton Anton, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), să preia conducerea ministerului. Prorector al Universităţii de Construcţii, Anton a acceptat deja oferta, spunând că s-a întâlnit, marţi dimineaţă, cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, care i-a propus să preia fotoliul de la Ministerul Educaţiei.
Antena3.ro

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii în România!
x close