Antena 3 CNN Politică Eşec pentru Ponta: PSD, părăsit de sindicate de 1 Mai. Micul, berea şi concertul se mută la lansarea UNPR

Eşec pentru Ponta: PSD, părăsit de sindicate de 1 Mai. Micul, berea şi concertul se mută la lansarea UNPR

Eşec pentru Ponta: PSD, părăsit de sindicate de 1 Mai. Micul, berea şi concertul se mută la lansarea UNPR
Sursa foto: Victor Ponta
26 Apr 2010   •   15:37

Planul liderului PSD Victor Ponta de a atrage sindicatele într-o acţiune naţională de proteste în ziua de 1 Mai se anunţă deja ca un mare eşec. Nici măcar CNSLR-Frăţia, federaţie sindicală cu care PSD a încheiat, în urmă cu doi ani, un acord de colaborare, nu este dispusă, potrivit preşedintelui Marius Petcu, să fie "la trena" PSD. Restul marilor sindicate, precum Cartel Alfa sau BNS, au spus un nu răspicat încă de la anunţarea iniţiativei social-democrate şi nu dau semne că s-ar fi răzgândit. Cu toate acestea, pesediştii sunt decişi să ducă operaţiunea ?Opriţi grătarele? la bun sfârşit. În timp ce Ponta se va deplasa în Valea Jiului, liderii de filiale au primit ordin să scoată activiştii în stradă în municipiile reşedinţă de judeţ într-o demonstraţie ce se vrea de forţă pentru a manifesta împotriva politicii socio-economice a actualului guvern. Bucureştenii, nărăviţi la berea draft şi cartonaşul cu mici pe bonuri de către Marian Vanghelie, nu trebuie însă să dispere. Independenţii lui Gabriel Oprea au de gând să profite de accesul de sobrietate care a cuprins PSD pentru a confisca tradiţionala petrecere de 1 Mai. Oprea şi restul foştilor social-democraţi caută în prezent o locaţie istorică, cu valoare de simbol pentru a lansa UNPR. Potrivit unor surse din cadrul grupului independenţilor, este preferată fie Capitala, fie Ardealul, regiune importantă pentru dubla sa valoare simbolică: Marea Unire şi regiunea istorică în care nici un partid de stânga nu a avut succes electoral în ultimii 20 de ani, în fapt o săgeată îndreptată împotriva PSD.

Dilema independenţilor: Câmpia de la Blaj sau Piaţa Revoluţiei din Capitală ca punte de lansare pentru UNPR?

Câmpia Libertăţii de la Blaj sau Piaţa Revoluţiei din faţa Palatului Regal din Capitală sunt locaţiile luate în calcul de parlamentarii independenţi pentru a sărbători lansarea noului partid, Uniunea pentru Progresul României, susţin surse parlamentare din cadrul acestui grup. O altă locaţia, Alba Iulia nu are şanse pentru a fi folosită ca rampă de lansare. Primarul municipiului, democrat-liberalul Mircea Hava are propriile planuri: o petrecere în stil medival pentru a sărbători finalizarea lucrărilor de reconsolidare a cetăţii.

Acţiunea de lansare a UNPR va fi însoţită în orice caz de concerte de muzică populară şi pentru tineret, dar şi de fum de mici şi aromă de bere, de aceea iniţiatorii speră să adune la petrecere câteva mii de persoane.

Totodată, Conferinţa Naţională Extraordinară ar putea avea loc înaintea mitingului pe care liderii UNPR au stabilit să îl organizeze de 1 Mai, în Piaţa Constituţiei. La Conferinţa extraordinară ar urma să se oficializeze structura de conducere naţională deja anunţată, cu Marian Sârbu preşedinte, Gabriel Oprea - preşedinte executiv, Cristian Diaconescu - preşedinte de onoare şi Neculai Onţanu - secretar general, susţin sursele citate. Din eşalonul doi de comandă, cel al vicepreşedinţilor, ar urma să facă parte, tot cu titlu de interimari, Eugen Nicolicea, Liviu Câmpanu, Valeriu Steriu, Ioan Munteanu, Sorin Chivu, Ovidiu Mărcuţeanu, Vasile Nedelcu.

Parlamentarii migratori, care se reclamă ca fiind de centru stânga ca doctrină, iau în calcul încă un tun de imagine de 1 Mai: la acest eveniment au fost invitaţi şi unii lideri de sindicate, precum cei ai BNS. Prezenţa lor la lansarea UNPR ar însemna însă o palmă dată pe prestigiul social-democraţilor care până în prezent se lăudau ca adevăraţii reprezentanţi şi apărători ai intereselor sindicale în politică.

Ponta şi Dragnea, criticaţi de colegi pentru eşecul asocierii sindicatelor la protestele de 1 Mai

Cel mai probabil însă, liderii condeferaţiilor sindicale vor spune pas la concursul de orgolii la care se pretează atât PSD, cât şi noua formaţiune politică abia înregistrată la tribunal, UNPR. PSD s-a resemnat deja cu eşecul atragerii sindicaliştilor la acţiunile de proteste sociale pe care intenţionează să le organizeze în ziua de 1 mai. Potrivit unor surse social-democrate, conducerea PSD a decis însă, luni, să continue cu acest demers şi să nu revină la vechea practică a micului şi berii de Ziua Muncii.

Nu înainte ca preşedintele PSD, Victor Ponta, şi secretarul general, Liviu Dragnea să fie criticaţi de vicepreşedinţii care au susţinut candidatura lui Geoană la ultimul Congres. Potrivit unor surse social-democrate, celor doi lideri li s-a imputat faptul că noua iniţiativă de 1 Mai a îndepartat şi mai mult sindicatele în loc să le apropie aşa cum se sconta prin acest demers. De altfel, unii membri ai BPN au tras un semnl de alarmă şi asupra pericolului ca unel sindicat să ajungă la înţelegeri scrise chiar cu UNPR, ne-au mai precizat sursele citate.

Liderii de partid au decis totuşi să se deplaseze într-o serie de oarşe ai căror locuitori se confruntă cu grave probleme sociale,în speranţa că măcar sindicatele locale li se vor alătura, în timp ce liderii locali de filiale au fost mandataţi să facă pregătirile necesare pentru protestele de sâmbătă. În paralel, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie a primit însărcinarea de a pregăti acţiuni similare la nivelul Capitalei.

Liderul PSD, Victor Ponta, a precizat, luni, după şedinţa BPN, că el se va afla în Valea Jiului pe 1 Mai. Întrebat cum l-a convins pe Vanghelie să nu facă nimic de 1 Mai, Ponta a răspuns: "Foarte uşor".

Liderul PSD a dat însă din colţ în colţ în momentul în care reprezentanţii presei l-au întrebat pe ce sindicate poate conta partidul la acţiunea de 1 Mai. "Este decent faţă de un milion de şomeri să protestăm împotriva lipsei de acţiune a Guvernului, împotriva disponibilizărilor şi a cheltuirii banilor publici fără a crea noi locuri de muncă. Să petreci şi să faci paradă este indecent. PSD va arăta ce ne nemulţumeşte", a încercat să schimbe direcţia discuţiei Ponta. El a precizat totuşi că va mai face o încercare pe lângă sindicaliştii din Capitală pentru a-i convinge să organizeze în comun acţiuni de protest.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close