Antena 3 CNN Politică Europarlamentare: PSD îşi pune filialele şi eurocandidaţii la contribuţii de zeci de mii de euro

Europarlamentare: PSD îşi pune filialele şi eurocandidaţii la contribuţii de zeci de mii de euro

Europarlamentare: PSD îşi pune filialele şi eurocandidaţii la contribuţii de zeci de mii de euro
Sursa foto: Aristide Roibu
06 Mai 2009   •   18:14
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Filialele PSD vor trebui să prezinte până la Consiliul Naţional de săptămâna viitoare propriile evaluări legete de contribuţia financiară la campania electorală pentru europarlamentre. La rândul lor, candidaţii la un mandat de eurodeputat vor susţine efortul de campanie al partidului cu propria contribuţie bănească. ?Fiecare după posibilităţi? afirmă candidatul Aristide Roibu, trezorier PSD, care ne-a declarat că va da 250.000 lei noi la partid din buzunarul său şi al susţinătorilor pe care îi are. Potrivit unor surse social-democrate, contribuţia unor candidaţi la PE ar putea fi şi mai mare, pentru cei mai necunoscuţi dar dornici a se face remarcaţi la vârful partidului fiind vehiculate sume de ordinul sutei de mii de euro.
PSD se pregăteşte să numere banii care vor fi vărsaţi la puşculiţa de partid de către filialele judeţne şi candidaţii pentru Parlamentul European. Organizaţiile din teritoriu au primit ordin să-şi cântărească propriile resurse şi să comunice până la Consiliul Naţional al PSD de săptămâna viitoare cu cât pot cotiza la efortul de campanie al partidului.
?Am solicitat organizaţiilor să-mi prezinte cu cât pot participa la nivel local şi central la campania pentru europarlamentare. Plafonul maxim de cheltuieli va fi fixat cu ocazia Consiliului Naţional? ne-a explicat Aristide Roibu, trezorierul PSD.
Fostul senator, care este şi candidat pe o poziţie eligibilă pe lista de partid, a subliniat că şi cei 42 de candidaţi vor contribui, ?în măsura propriilor posibilităţi? la susţinerea efortului financiar de campanie electorală.
?Am solicitat candidaţilor să-şi mobilizeze personalul de campanie şi simpatizanţii pentru a contribui la partid din posibilităţile de care dispun. Spre deosebire de campania parlamentară uninominală, colegii mei candidează acum pe lista de partid şi trebui să sprijine campania electorală la nivel naţional. Eu personal, am spus că voi aduce în jur de 2,5 miliarde de lei vechi din partea mea, a susţinătorilor şi clienţilor mei? a precizat Roibu, de profesie avocat.
În euro, aceasta ar însemna că numai Roibu va dona la partid peste 60.000 de euro. Potrivit unor surse social-democrate, suma aceasta ar putea fi depăşită în cazul candidaţilor care duc lipsă de vizibilitate, dar ţin morţiş să se remarce însânul PSD şi de ce nu, să prindă chiar un loc de eurodeputat la Buxelles.
?Cu cât e mai necunoscut, mai lipsit de sprijin şi de vizibilitate, dar dispus să se facă cunoscut, cu atât efortul lor financiar va fi mai mare? susţin sursele citate, care vehiculează chiar sume de 100.000 de euro pentru unii candidaţi mai cu stare.
Alţii, precum Adrian Severin sau Rovana Plumb, care ocupă poziţii eligibile în top 10 pe lista partidului, nu vor trebui să renunţe la sume atât de mari pentru promovarea lor, drumul lor spre Bruxelles fiind deja asigurat.
Conform aceloraşi surse, actualii parlamentari, dar şi restul social-democraţilor cu funcţii de conducere vor scote din buzunar cuantumul a 10% din propriul salariu pentru susţinerea acestei campanii electorale. Astfel miniştrii, secretarii de stat, parlamentarii, primarii demari municipii şi preşedinţii de consilii Judeţene vor dona 10% din venitul lor lunar la partid. Primarii viceprimarii, consilieii locali şi judeţeni doar 3-4 procnte din indemnizaţia lor.
În ceea ce priveşte contribuţia fiecărei filiale, liderul PSD Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, crede că aceasta va reprezenta doar o treime din bugetul alocat la uninominal.

?În această perioadă de criză ne vom lua rămas bun de la concerte, spectacole sau alte forme similare de promovare a candidaţilor. O brichetă, un pix, un pliant, pe astea vom da banii? ne-a declarat Moldovan, care a mai precizat că organizaţia sa va face comandă pentru 30.000 de afişe, 30.000 de pliante, 15-20.000 de brichete şi tot atâtea pixuri cu sigla partidului, la care se va adăuga bugetul pentru promovarea în presă.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PSD Mircea Geoană
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close