Antena 3 CNN Politică Iohannis vrea schimbarea majorităţii în Parlament pentru a avea 'legi coerente ale justiţiei': "Intervenţiile brutale ale PSD asupra legilor justiţiei au fost extrem de criticate"

Iohannis vrea schimbarea majorităţii în Parlament pentru a avea 'legi coerente ale justiţiei': "Intervenţiile brutale ale PSD asupra legilor justiţiei au fost extrem de criticate"

Klaus Iohannis a vorbit astăzi despre discuţiile avute cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul Justiţiei pe tema legilor justiţiei şi a criticat în termeni duri Partidul Social Democrat pentru modificările păguboase aduse în perioada 2017-2019, pe care încearcă acum să le repare.

Iohannis vrea schimbarea majorităţii în Parlament pentru a avea 'legi coerente ale justiţiei': "Intervenţiile brutale ale PSD asupra legilor justiţiei au fost extrem de criticate"
Sursa foto: Presidency
de Cristi Popovici    |    30 Sep 2020   •   18:12

"Am avut o întâlnire de lucru cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul Justiţiei pentru a discuta pe marginea proiectelor de lege reparatorii elaborate de Guvern şi menite să corecteze Legile Justiţiei.", a spus la începutul declaraţiei preşedintele ţării.

"Am insistat încă de acum câteva luni să se lucreze intens la minister pentru ca aceste proiecte să poată fi puse în dezbatere publică cât mai curând. Doar printr-un dialog transparent se pot repara acele prevederi care s-au dovedit toxice, atât pentru actul de justiţiei, cât şi pentru sistemul de justiţie."

"În ultimii ani, în România s-a vorbit mult despre justiţie. Intervenţiile legislative intempestive şi brutale ale PSD din perioada 2017-2019 asupra legilor justiţiei au fost extrem de criticate. Modificările aduse de PSD, făcute fără consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog fie nu au avut o justificare reală, fie nu au reuşit să ofere garanţii suficiente pentru a înlătura orice risc de influenţă politică asupra sistemului judiciar."

"Efectul acestor amputări legislative s-a concretizat într-un asalt pesedist asupra justiţiei, unul concertat şi bine pus la punct", şi-a continuat criticile la adresa PSD preşedintele Klaus Iohannis.

"Cu toţii ştim care a fost reacţia societăţii civile, a mediului profesional şi a organismelor europene şi internaţionale specializate. Printr-un efort comun, societatea civilă, preşedintele, opoziţia parlamentare, magistraţi, s-a evitat îngenuncherea sistemului de justiţie şi subordonarea sa politicului. De la proteste, sesizari făcute la CCR, Comisia de la Veneţia, până la demersurile instanţelor care au sesizat Curtea de Justiţie a UE cu trimiteri preliminare, toate aceste acţiuni au determinat evitarea acelui pericol."

"Va fi nevoie de o altă majoritate democratică în urma alegerile parlamentare"

"Aceste lucruri nu sunt suficiente. România are multe restanţe printre care şi recomandările MCV, care trebuie implementate cât mai curând, dar care trebuie să se reflecte în soluţii legislative votate de un Parlament responsabil. Acutala majoritate pesedistă din Parlament a dovedit în numeroase rânduri că orice proiect bine intenţionat poate fi distrus sau deviat de la scopul său în doar câteva zile prin proceduri parlamentare alerte."

"Va fi nevoie de o altă majoritate democratică şi legitimă rezultată în urma alegerilor parlamentare care să-şi asume şi să voteze legi ale justiţiei coerente. Proiectele normative au rolul de a repune pe fundamente corecte mecanismele de funcţionare ale justiţiei."

"Desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie trebuie clarificată"

"Proiectele normative au rolul de a repune pe fundamente corecte mecanismele de funcţionare ale justiţiei. Această contra-reformă din ultimii ani nu doar că a bulversat sistemul de justiţie, dar a afectat principiile de bază ale funcţionării sale, independenţa, profesionalismul, imparţialitatea şi meritocraţia."

"Reintroducerea concursului pentru promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, asigurarea independenţie procurorului, instituirea unei proceduri transparente de numire a procurorilor în funcţii de rang înalt, reinstituirea unui echilibru instituţional în numirea şi revocarea în aceste funcţii şi reducerea influenţei factorului politic, ca şi desfiinţarea mult-discutatei Secţii pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie - iată câteva dintre cele mai importante aspecte care trebuie clarificate."

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: PSD Klaus Iohannis
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close