Antena 3 CNN Politică Ion Cristoiu: Listele complementare de la alegeri sunt ilegale

Ion Cristoiu: Listele complementare de la alegeri sunt ilegale

Ion Cristoiu: Listele complementare de la alegeri sunt ilegale
05 Mai 2008   •   23:10

Problemele cauzate până acum de listele de susţinători în alegerile pentru primării ar putea continua. Conform legislaţiei Uniunii Europene, listele de susţinători au fost ilegale, avertizează analistul Ion Cristoiu. Invitat la emisiunea „Sinteza Zilei”, Cristoiu a explicat că listele nu au conţinut rubrica „cetăţenie”, rubrică care lipseşte şi de pe listele complementare.

„La alegerile locale pot participa şi cetăţeni ai Uniunii Europene, care sunt trecuţi pe o lisă complementară”, spune analistul politic. „Dar în modelul de listă pentru alegerile din iunie nu apare rubrica «ceteţenie», aşa cum este prevăzut în Ordonanţa de Urgenţă, astfel că oricine poate contesta aceste liste, când vor veni completate la Birourile Electorale”, a declarat Cristoiu.

Un alt subiect dezbătut la „Sinteza Zilei” a fost decizia Partidului Naţional Liberal de a cere demisia lui Franco Frattini, viitorul ministru de externe al Italiei. Într-o intervenţie telefonică, europarlamentarul liberal Renate Weber a afirmat că a cerut demisia italianului din funcţia de comisar european, ca „urmare a declaraţiilor din ultimele săptămâni referitoare la libera circulaţie a persoanelor”.

O altă propunere care a deranjat-o pe Renate Weber este aceea ca suspecţii în cazurile de încălcare a legii „să nu fie doar expulzaţi, ci arestaţi, judecaţi în procedură de urgenţă şi apoi expulzaţi, pentru că nu e corect să fie găzduiţi în închisorile din Italia”. „Vine cu o neruşinare incredibilă, încălcând articole din cartea drepturilor fundamentale ale UE”, a spus Renate Weber.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close