Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis: Cred că este momentul să trecem la o nouă etapă a democraţiei româneşti

Klaus Iohannis: Cred că este momentul să trecem la o nouă etapă a democraţiei româneşti

Klaus Iohannis: Cred că este momentul să trecem la o nouă etapă a democraţiei româneşti
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Ian 2015   •   19:12

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, de la Palatul Cotroceni, că România este pregătită să treacă la o nouă etapă a democraţiei.

Am pornit de la obiectivele pe care le aveam pentru România. Reforma instituţiilor politice este una din priorităţile mandatului meu. Timp de 25 de ani am parcurs o etapă care a însemnat crearea instituţiilor democratice, încheierea tranziţiei, o acumulare de experienţă. Dar şi un set de experimente în materie. Reuşite sau nu. Cred că este momentul să trecem la o nouă etapă a democraţiei româneşti. Din punctul meu de vedere, aceasta ar trebui să însemne o resetare a sistemului şi o creştere a încrederii cetăţenilor în instituţiile democratice. Astfel, am în vedere trei direcţii:

1. Participarea - asigurarea condiţiilor ca toţi românii să voteze, inclusiv şi în special cei din diaspora, dar şi la încurajarea participării la viaţa politică, printr-o altă legislaţie a partidelor politice. Trebuie să aducem oamenii mai aproape de politică, să nu avem două Românii - una a politicienilor şi una a românilor.
 
2. Integritatea - ca mod de lucru, asta presupune transparenţă şi corectiduine, inclusiv în finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale. Dacă vrem ca oamenii să aibă încredere în noi, trebuie să funcţionăm noi în mod transparent. 

3. Durabilitate - un cadru legislativ care să asigure nu numai legitimitate, ci şi eficienţă în reprezentarea electoraului. Cred că putem veni cu pachete de legi care ţin mai mult de un ciclu electoral şi să construim instituţii foarte solide. În felul acesta, vom putea avea pe termen lung o competiţie electorală mai degrabă bazată pe dezbateri şi soluţii, nu o confruntare de dragul confruntării. 
 
Despre discuţiile cu partidele politice:
 
Legislaţia partidelor politice - finanţarea partidelor şi a campaniilor. Am ascultat opinia partidelor cu privire la nefericita ordonanţă 55, referitoare la migraţia aleşilor locali. De asemenea, o temă importantă a fost accelerarea procedurilor pentru cererile de încuviinţare a arestărilor.
 
Am propus un calendar concret, până la finele primei sesiuni parlamentare am convenit să avem o soluţie legislativă pentru votul românilor din diaspora, legislaţia privind alegerile locale şi parlamentare, legislaţia partidelor şi cea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale.
 
A finaliza la timp aceste proiecte este un angajament pe care partidele nu îl fac în raport cu mine, preşedintele, ci în raport cu electoratul, care aşteaptă aceste soluţii.
 
Despre raportul MCV:
 
O a doua temă mai mare este raportul MCV, dat publicităţii astăzi. Este preponderent pozitiv.
 
Cu siguranţă progresele României sunt importante şi se înscriu într-un trend ascendent. E nevoie de o accelerare a eforturilor pentru a asigura lupta împotriva corupţiei, în primul rând pentru cetăţenii români.
 
Am luat notă de observaţiile critice formulate de UE. Este datoria instituţiilor şi a oamenilor poltiici să ţină cont de aceste constatări, pentru a elimina semnele de întrebare care mai planează asupra Parlamentului şi a clasei politice. Voinţa politică trebuie probată prin fapte în mod constant şi în raport cu angajamentele.
 
Am luat act şi de încurajările CE privind procesul de reformă.
 
Garantarea statului de drept a independenţei jujstiţiei şi sprijinirea luptei împotriva corupţiei sunt obiective majore ale mandatului meu.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close