Antena 3 CNN Politică Marko Bela: Judeţele Harghita şi Covasna sunt guvernate de UDMR

Marko Bela: Judeţele Harghita şi Covasna sunt guvernate de UDMR

Marko Bela: Judeţele Harghita şi Covasna sunt guvernate de UDMR
Sursa foto: Marko Bela
15 Mar 2009   •   09:26

Preşedintele UDMR, Marko Bela, şi-a reafirmat susţinerea pentru autonomia aşa numitului Ţinut Secuiesc. Într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei, liderul UDMR a mai precizat că fără maghiari nu pot fi găsite soluţii în judeţele Harghita şi Covasna. El a mai explicat şi slaba prezenţă a românilor în administraţia celor două judeţe prin faptul că aceştia nu vorbesc limba maghiară, o condiţie necesară în cazul angajării.


Marko Bela le-a declarat jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei că Ţinutul Secuiesc este guvernat de partidul pe care îl conduce şi, fără el, nu ar putea fi găsite soluţii. ?Avem şefia consiliilor judeţene, conducem marea majoritate a primăriilor şi consiliilor locale, ceea ce înseamnă că, fără noi, acolo nu pot fi găsite soluţii. Nu ne putem comporta ca un partid în opoziţie. În acele judeţe noi decidem. Hotărârile privind bugetele locale ne aparţin?, spune el.


Liderul UDMR a răspuns şi la afirmaţiile preşedintelui Băsescu, conform cărora în judeţele Harghita şi Covasna, populaţia de naţionalitate română ar fi supusă unei epurări etnice. Marko Bela a declarat că acest lucru nu are cum să se întâmple din moment ce în consiliile judeţene sunt angajate persoane de naţionalitate română, cu funcţii de răspundere.


A recunoscut însă că sunt probleme la primăriile din zonă: ?Acolo nici nu se prea înghesuie specialiştii de naţionalitate română fiindcă de la ei se solicită cunoaşterea limbii maghiare. Este normal ca într-un oraş unde 80%- 90% sunt cetăţeni români de naţionalitate maghiară să fie cunoscută şi limba lor maternă. Trebuie să existe un echilibru. Dacă nu vorbeşti maghiara, lucrezi foarte greu, anevoios.?


Referitor la vizitele efectuate de miniştrii guvernului Boc în aşa-numitul Ţinut Secuiesc, Marko Bela a declarat că singura soluţie pentru problemele localnicilor este autonomia locală şi nu promisiunile de la Bucureşti.


Antena 3

×
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close