Antena 3 CNN Politică Membri de guvern, partide, patronate şi sindicate, convocaţi de Băsescu la Parlament. Opoziţia absentează

Membri de guvern, partide, patronate şi sindicate, convocaţi de Băsescu la Parlament. Opoziţia absentează

Membri de guvern, partide, patronate şi sindicate, convocaţi de Băsescu la Parlament. Opoziţia absentează
Sursa foto: Traian Bãsescu
11 Mai 2010   •   10:20

Tăierile de salarii şi pensii, concedierile, noile impozite şi celelalte angajamente asumate de Guvern în timpul ultimelor tratativecu membrii misiunii FMi în România se vor afla pe masa discuţiilor care vor avea loc marţi, începând cu ora 1:00, la Palatul Parlamentului în cadrul grupului de lucru convocat de preşedintele Traian Băsescu. La această întrunire vor lua parte lideri de partide parlamentare şi de grupuri parlamentare, sindicate şi patronate, precum şi premierul Emil boc şi unii miniştri ai Executivului. Singurii care au declinat invitaţia prezidenţială au fost social-democraţii care au susţinut, prin liderul Victor Ponta, că nu vor accepta să fie solidari cu Traian Băsescu în ceea ce ei numesc "genocidul social" pe care îl promovează. Ulterior, şi liderul Crin Antonescu a revenit asupra deciziei iniţiale, anunţând în această dimineaţă că liberalii nu vor mai participa la şedinţa aşa-zisului grup de lucru, din cauza condiţiilor puse de şeful statului. Gestul liberalilor a fost imitat şi de conservatori, liderul acestora, Daniel Constantin acuzând faptul că şeful statului nu a dezvăluit conţinutul anexelor la memorandumul semnat de Guvern cu FMI care prevăd alte măsuri cu impact social.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţase încă de duminică că a convenit cu liderii confederaţiilor sindicale formarea unui grup de analiză, care în următoarele şase luni, să găsească ?soluţii pentru a cheltui mai bine şi mai eficient începând cu 1 ianuarie 2011?.

"În ceea ce priveşte înţelegerile de astăzi (duminică - n.r.) cu sindicatele, ele vizează în primul rând o participare a tuturor la soluţionarea problemelor actuale şi de perspectivă ale României. Din acest motiv, am răspuns pozitiv solicitării sindicatelor de a se constitui un grup pe care-l putem numi oricum, un grup de analiză, la care să participe Guvern, sindicate, patronat, reprezentanţi ai partidelor parlamentare şi Preşedinţia României şi, împreună, în următoarele şase luni, să găsim soluţii pentru a cheltui mai bine şi mai eficient începând cu 1 ianuarie 2011", a spus Băsescu.

PSD este singurul partid politic parlamentar care a refuzat să ia parte la discuţiile la care va participa şi premierul Emil Boc. Restul reprezentanţilor organizaţiilor sindicale şi patronale, reprezentanţii Guvernului, partidelor şi grupurilor politice parlamentare, cât şi cei ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale au confirmat participarea la nouă rundă de discuţii, condusă de preşedintele Traian Băsescu.
 
Liderul PSD, Victor Ponta a explicat că social-democraţii nu vor accepta să fie solidari cu Traian Băsescu în ceea ce ei numesc "genocidul social" pe care îl promovează. Printr-o scrisoare deschisă, Victor Ponta a cerut şefului statului, premierului şi liderilor politici să preia şi să aplice planul de 10 măsuri propus de partidul său.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, luni, că liberalii se vor prezenta la întâlnirea de marţi a sindicatelor şi patronatelor cu partidele reprezentanţii Guvernului şi ai Preşedinţiei, pentru că este o discuţie cerută de sindicalişti.
 
Întrebat dacă PNL va participa la această întâlnire, Antonescu a răspuns: "Da, pentru că este vorba despre prezenţa patronatelor şi sindicatelor, care doresc această discuţie. Sigur că vom merge acolo şi ne vom spune punctul de vedere".

Liderul PC, Daniel Constantin, a declarat, luni, că partidul său va participa la întâlnirea sindicatelor şi patronatelor cu partidele, Guvernul şi Preşedinţia, precizând că PC va pleca de la discuţii dacă se va încerca transferul de responsabilitate pentru situaţia actuală asupra grupului de analiză.

Întâlnirea de astăzi are loc la 24 de ore de la discuţia pe care şeful statului a avut-o cu parlamentarii actualei majorităţi pentru a explica acordul cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Noile discuţii sunt cu atât mai necesare cu cât confederaţiile sindicale se pregătesc de proteste. Sindicaliştii intenţionează să picheteze Guvernul şi Preşedinţia, începând de miercuri până în 19 mai, acţiunile urmând a fi continuate sub forma unui miting de amploare în 19 mai şi de declanşarea grevei generale din 25 mai.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close