Antena 3 CNN Politică Mihai Tudose, despre întâlnirea cu Emmanuel Macron: Nu avem o relație de clienți, ci de parteneriat

Mihai Tudose, despre întâlnirea cu Emmanuel Macron: Nu avem o relație de clienți, ci de parteneriat

Mihai Tudose, despre întâlnirea cu Emmanuel Macron: Nu avem o relație de clienți, ci de parteneriat
24 Aug 2017   •   22:13

Premierul Mihai Tudose a vorbit despre întâlnirea tete-a-tete pe care a avut-o cu președintele francez Emmanuel Macron, într-un interviu acordat în exclusivitate lui Mihai Gâdea.

„Consider că a fost o vizită extraordinar de utilă. O surpriză foarte plăcută. Un președinte care și-a făcut o strategie pe termen lung. Am avut puncte comunie, și domnia sa și eu. Și ce am stabilit a fost că nu avem o relație de clienți, ci de parteneriat. Un parteneriat strategic, pe termen lung cu Franța în ceea ce privește transferul tehnologic, implementarea unor mari proiecte economice, susținere politică reciprocă. Franța are nevoie mai mult ca orice de un partener mare și puternic în Europa. Domnul președinte Macron are pe agendă acel concept că Franța apără, ceea ce face România foarte importantă”, a precizat Mihai Tudose.

Premierul a clarificat împreună eu Emmanuel Macron faptul că relația dintre Franța și România „nu este o relație de tarabă, e o relație de parteneriat”.

Întrebat care sunt elementele pe care România le-a obținut în urma acestei vizite, premierul a spus că am obținut un angajament ferm din partea Franței.

 „În primul rând, un angajament ferm despre ceea ce înseamnă România pentru Franţa şi un angajament ferm al domnului preşedinte de a susţine interesele României în cadrul Uniunii Europene, şi politice, şi economice, şi culturale, şi sportive şi acolo unde va fi nevoie. Am vorbit despre Schengen, de exemplu. Domnul preşedinte şi-a asumat rolul de a face tot ceea ce este posibil ca România să fie în Schengen”, a spus Tudose.

„Franța și Germania trebuie să reașeze acest concept de Schengen, că noi am fost ținuți la ușă și acum ne-am trezit cu toții că am luptat împotriva migratiei în zona nostră, dar s-a umplut Europa de migranți. Tot ce înseamnă componenta economică a Schengen va trebui reașezată cumva conceputal și va trebui ca noi să fim acolo”, a precizat Tudose. 

România poate fi „un provider de securitate” şi oferă „securitate şi stabilitate în acest loc al lumii”, a afirmat premierul Mihai Tudose. 

„Tot ceea ce se întâmplă în România ultimelor luni, în special în ultimele luni, marile investiţii străine, transfer tehnologic (...) de la firme foarte mari, firme imense, sunt şi datorită faptului că România poate fi un provider de securitate şi oferă securitate şi stabilitate în acest loc al lumii. Da, avem un angajament şi pe NATO, şi faţă de cetăţenii noştri. Trebuie să avem o ţară sigură. Că trebuie să ne cumpărăm şi arme pentru acest lucru, este adevărat”, a declarat Tudose.

 

×
Subiecte în articol: mihai tudose interviu Emmanuel Macron
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close