Antena 3 CNN Politică Ministrul de Interne, Liviu Dragnea, a demisionat. Motivul oficial: bugetul MAI. Neoficial: tensiuni cu PSD şi PDL

Ministrul de Interne, Liviu Dragnea, a demisionat. Motivul oficial: bugetul MAI. Neoficial: tensiuni cu PSD şi PDL

Ministrul de Interne, Liviu Dragnea, a demisionat. Motivul oficial: bugetul MAI. Neoficial: tensiuni cu PSD şi PDL
Sursa foto: Liviu Dragnea
02 Feb 2009   •   21:25

Liviu Dragnea şi-a anunţat luni seară demisia de onoare din funcţia deţinută la Ministerul de Interne. El şi-a motivat decizia prin faptul că sumele alocate la bugetul de stat pentru MAI sunt foarte mici, şi nu poate să îşi îndeplinească angajamentele luate la preluarea mandatului. Ministrul a declarat că nu poate "asista tacit la reducerea resurselor financiare, şi apoi să privescc cu seninătate" la situaţia din minister. "Atât timp cât structurile ministerului nu sunt susţinute financiar, nu pot atinge ţintele asumate" a spus el. Liviu Dragnea a rezistat în funcţia de ministru doar 12 zile. Anterior, funcţia fusese ocupată de Gabriel Oprea, care a demisionat şi el după 21 de zile.
Dragnea a arătat că va rămâne în continuare la conducerea Consiliului Judeţean Teleorman. Liviu Dragnea ar fi trebuit să îşi depună marţi demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. Având în vedere că luni şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, Dragnea va rămâne în continuare la conducerea CJ Teleorman.
Potrivit unor surse social-democrate, interimatul la MAI va fi asigurat de vicepremierul Dan Nica. Acesta a asigurat interimatul la acest minister şi după demisia lui Gabriel Oprea.
Presiuni PSD-PDL pe funcţiile MAI şi planuri de carieră politică năruite
Liderii partidului s-au certat la Sinaia în privinţa numirilor de secretari de stat în MAI. Organizatia PSD Bucureşti, condusă de Marian Vanghelie,a încercat să-l impună pe Mincu Silvestru în funcţia de secretar de stat. Liviu Dragnea ar fi refuzat numirea acestuia pe motiv că este o persoană controversată, susţin sursele citate. Partizanii lui Silvestru i-ar fi reproşat, la rândul lor, că prin tergiversarea acestei stări de lucruri ar face jocul Cotroceniului.
La Sinaia, Dragnea şi-a manifestat în unele cercuri restrânse supărarea faţă de presiunile venite din partea PSD şi PDL în privinţa numirilor la MAI, nemulţumirea pentru opoziţia afişată de Ion Iliescu şi Adrian Năstase faţă de pretenţia sa de a ocupa postul de secretar general al partidului şi enervarea provocată de pasivitatea lui Mircea Geoană pe această temă, mai susţin sursele citate.
Luni, Liviu Dragnea a dat semnale de debarcare. A avut o întrevedere de jumătate de oră, la Parlament, cu Miron Mitrea, în condiţiile în care el nu mai face parte din grupul format în jurul acestuia. Surse din PSD au declarat pentru Antena3.ro că Mitrea i-ar fi propus o alianţă de acum fostului ministru de interne, în condiţiile în care Dragnea a aflat că nu va mai primi postul de secretar general în partid. Acest lucru a fost pe jumătate confirmat şi de Adrian Năstase, care a declarat la emisiunea "Sinteza Zilei" că "prin demisia lui Dragnea, partidul câştigă un secretar general".
Intenţiile lui Dragnea, cunoscute de Boc înainte de gestul demisiei
Conform unor surse guvernamentale, premierul Emil Boc era informat de ceva vreme de intenţia de a demisiona a ministrului de interne. Luni seară, înainte de retragerea din funcţie, cei doi au avut o întrevedere pe tema banilor prea puţini primiţi de MAI, dar şi a presiunilor politice resimţite în cazul numirilor în funcţii la MAI. Conform aceloraşi surse,Dragnea i-ar fi reproşat lui Boc ingerinţa în treburile interne ale ministerului, prin opoziţia manifestată în cazul numirii lui Ionel Georgescu la DGIPI, cât şi alocaţiile bugetare primite de minister, prea mici în viziunea lui Dragnea pentru a susţine reforma administrativă enunţată de guvern.
După anunţarea demisiei, premierul Emil Boc a confirmat că ştia de intenţia lui Dragnea. "Este un act personal, demisia este unilaterală.Mergem mai departe", a spus premierul luni noaptea,la finalul negocierilor pe care Guvernul le-a avut cu sindicatele. Boc a precizat că se va consulta cu preşedintele PSD Mircea Geoană despre interimatul de la Interne.
Liderul PSD, Mircea Geoană a declarat, la televiziunea publică, după anunţul demisiei lui Dragnea, că regretă decizia acestuia, însă are o lista de nume pentru succesorul său. "Cu regret, trebuie să recunosc că nu am reuşit să-l conving pe colegul nostru să renunţe la această demisie. El a invocat problema bugetului. Probabil că din experienţa lui de preşedinte de consiliu judeţean, de om care a trăit în administraţia locală, a simţit nevoia de mai multe resurse, pentru primării, pentru administraţia locală", a spus acesta.
Mandat efemer, condimentat cu situaţii de criză şi cea mai mare captură de droguri
Pe de altă parte, Ministerul de Interne se confruntă de câteva zile cu o problemă de imagine publică, în ceea ce priveşte modul în care Poliţia Română gestionează evenimentele din ultima perioadă. În timpul efemerului său mandat de ministru, Dragnea s-a confruntat cu două crize de imagine, după spargerea unui depozit de armament la Unitatea Militară Ciorogârla şi un dublu asasinat la o casă de schimb valutar din Braşov.
În cazul Ciorogârla, Poliţia a organizat numeroase filtre pentru a încerca să depisteze făptaşii, însă doar la câteva ore după constatarea furtului. Filtrele şi locaţia lor au fost şi intens mediatizate de televiziuni, punând sub semnul întrebării eficacitatea unoe asemenea acţiuni.
În tentativa de jaf de la Braşov, două persoane au murit, iar alta a ajuns în stare gravă la Spitalul Judeţean Braşov, după ce au fost împuşcate la o casă de schimb valutar. Serghei Gorbunov, principalul suspect în acest caz, era deja condamnat la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav. El a fost reţinut sâmbătă ca suspect în cazul dublului asasinat din Braşov.
Singurul succes înregistrat de MAI, în perioada Drganea a fost capturarea de către poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa (BCCOOA) şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a celei mai mari cantităţi de droguri în România: 1,2 tone de cocaină, sub forma a 1.080 de pachete ascunse în două containere sosite din Brazilia în Portul Constanţa Sud - Agigea încă din luna decembrie.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close