Antena 3 CNN Politică Moţiune de cenzură PSD, la toamnă. Se vrea "guvern de serviciu" şi alegeri anticipate în caz de succes

Moţiune de cenzură PSD, la toamnă. Se vrea "guvern de serviciu" şi alegeri anticipate în caz de succes

Moţiune de cenzură PSD, la toamnă. Se vrea "guvern de serviciu" şi alegeri anticipate în caz de succes
21 Iun 2010   •   11:23

Conducerea PSD amână depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Boc pentru toamnă, când se speră că aplicarea măsurilor de austeritate, dar şi intrarea în viagoare a prevederilor noului Cod Fiscal ar putea crea  condiţiile necesare pentru  suucesul unui aseemenea demers,  instalare unui ?guvern de serviciu? care să organizeze noi alegeri anticipate fără suspiciunea ca respectivul tur de scrutin să fie măsluit de un partid aflat la putere.


Conducerea social-democrată s-a reunit în şedinţă BPN, în lipsa liderului Victor Ponta pentru a lua în discuţie  oportunitatea unei  noi moţiuni de cenzură. Cu Ponta plecat la News York la o manifestare a Internaţionalei Socialiste, preşedintele de şedinţă, Adrianm Năstase a apreciat luni, că  o nouă moţiune  în ultimele 10 zile ale actualei sesiuni parlamentare ?pare nu avea rost?. Atât el, cât şi  preşedintele Senatului, Mircea Geoană s-au pronunţat pentru amânarea acestui demers în toamnă. Până atunci, social-democraţii vor să contruiască o soluţie alternativă la actuala guvernare dacă moţiunea de cenzură va trece în toamană.

?Dată fiind agenda politică  din această perioadă acum în ultimele  10 zile ale sesiunii ar părea fără rost să venim cu o astfel de moţiune. O moţiune de cenzură acum, în opinia mea - dar, sigur, decizia va fi luată de BPN -, nu ar face decât să solidarizeze echipa guvernamentală şi echipa parlamentară a PDL. Cred ca ar fi mult mai bine pentru toamnă. Avem timp să construim şi o variantă alternativă dacă moţiunea va trece? a declarat preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Fostul lider social-democrat, Mircea Geoană este de aceeaşi părere. ?Cred ca trebui să învăţăm  şi noi din ultima  moţiune de cenzură şi cred că  data  viitoare, probabil în toamnă, va trebui să ne gândim  la o moţiune care se cuprindă şi acele elemente neincluse, în primul rând o soluţie alternativă. Este clar că timpul  politic  al guvernării Boc-Băsescu a trecut. Sunt absolut convins că în această toamnă majoritatea  politică actuală se va prăbuşi? a afirmat Geoană.

După şedinţa BPN, Năstase a anunţat obiectivele PSD în perioada  următoare: moţiune de cenzură în toamnă,  crearea unui guvern de serviciu, alegeri anticipate nemăsluite.

?În mod unanim colegii au considerat şi consider şi eu că o astfel de moţiune în cele 10  zile care au rămas  până la sfârşitul acestei moţiuni nu ar  fi oportună. Nu ar mai trezi starea de emulaţie, starea de susţinere şi chiar mediatică  pe o astfel de temă. Am convenit să pregătim elementele necesare, eventual cu colegii de la PNL şi PC,  pentru toamnă când tensiunea acumulată de punerea în aplicare a măsurilor de limitare a veniturilor populaţiei şi de introducerea, intrarea  în vigoare al Codului Fiscal, toate acestea vor crea un moment  mai potrivit pentru depunerea unei moţiuni de  cenzură în toamnă? a explicat Năstase decizia de amânare.

El a arătat că parlamentarii social-democraţi au fost mandataţi să creeze presiune asupra aleşilor Puterii care au votat pe ?Lista Ruşinii? pentru a-i detemina în toamnă să voteze viitorul demers al Opoziţiei împotriva Guvernului Boc.

?Acest vot ruşinos trebuie reţinut pentru istoria viitoarelor alegeri trebuie reamint în diferite  modalităţi care vor fi comunicate celor din teritoriu. Este posibil să căutam diverse soluţii ca după trecerea unei eventuale moţiuni de cenzură  să sugerăm crearea unui guvern de serviciu care să organizeze alegeri anticipate în câteva  luni de zile, prin respectarea  normelor fireşti în această privinţă, ţinând cont de ultimele alegeri controlate  în străinătate sau în ţară prin intermediul unor membri din guvernul actual? a mai spus liderul Consiliului Naţional al PSD.

Şi purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, luni, că liberalii consideră că acum nu este momentul potrivit pentru depunerea unei noi moţiuni de cenzură. Potrivit lui Voicu, un astfel de demers trebuie iniţiat când opoziţia va avea cele opt voturi lipsă de la ultima moţiune.

"Acum, moţiune de cenzură noi nu putem depune. Considerăm că nu e momentul potrivit în această sesiune să depunem o nouă moţiune de cenzură. Credem că această moţiune trebuie depusă în momentul în care vom fi foarte siguri că avem cele opt voturi care ne-au lipsit la ulima moţiune, în cazul în care PSD decide totuşi să depună o moţiune, fără îndoială că o vom vota, vom vota întotdeauna împotriva Guvernului Boc, dar ca moment politic nu credem că această sesiune este momentul potrivit", a conchis Mihai Voicu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: guvern PSD
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close