Antena 3 CNN Politică Negocieri în secret la sediul PNL între liderii coaliţiei de guvernare. Pactul încheiat de liberali şi social-democraţi

Negocieri în secret la sediul PNL între liderii coaliţiei de guvernare. Pactul încheiat de liberali şi social-democraţi

Liderii coaliţiei de guvernare au purtat negocieri secrete şi chiar au încheiat un pact între PSD şi PNL. Social-democraţii au negociat liniile roşii cu liberalii pentru varianta de candidaţi comuni la europarlamentare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Feb 2024   •   11:30

Negociatorul "secret" al PSD, care a mers la sediul PNL pentru a purta negocierile, a fost europarlamentarul Mihai Tudose, spun surse politice. Acolo, Mihai Tudose s-ar fi întâlnit cu Rareş Bogdan, Lucian Bode, dar şi alţi lideri importanţi ai liberalilor, şi au încheiat un pact pentru ca PSD şi PNL să nu se mai atace.

Întâlnirea pentru negocieri vine în contextul în care, mâine, are loc şedinţa decisivă a coaliţiei de guvernare cu privire la comasarea alegerilor.

Surse politice spun că PSD şi PNL vor să meargă împreună pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, însă nu s-a decis încă dacă va fi un sistem de candidaţi "fermoar", în sensul în care social-democraţii să deschidă lista şi apoi să există un candidat al PNL, urmat de un candidat al PSD şi tot aşa până la completarea listei. Totodată, sursele susţin că există în acest moment următoarele linii roşii: varianta în care Mihai Tudose să nu mai fie cel care deschide lista, pentru că se ia în calcul un independent pe care partidele îl caută în aceste moment, o altă variantă face referire la cum vor arăta discuţiile privind mandatele, pentru că se ia în calcul ca PNL şi PSD să câştige împreună 17 mandate de europarlamentar şi la redistribuire să ajungă la 20, maxim 21 de mandate.

Mâine, coaliţia de guvernare are o întâlnire decisivă în care se vor discuta inclusiv despre listele de candidaţi pentru alegerile europarlamentare, despre candidaţii comuni la alegerile locale în cazul marilor oraşe, pentru că nu vor avea candidaţi comuni în toată ţara, ci doar în anumite oraşe. Tot mâine ar urma să se parafeze varianta comasării alegerilor europarlamentare cu alegerile locale.

Sunteţi de acord cu comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pe 9 iunie 2024?

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close