x close

Parlamentul a decis înființarea Comisiei de anchetă pentru investigarea eventualelor fraude de la alegerile din 26 mai. Olguța Vasilescu e președinte

26 Iun 2019   •   16:30
Parlamentul a decis înființarea Comisiei de anchetă pentru investigarea eventualelor fraude de la alegerile din 26 mai. Olguța Vasilescu e președinte

Parlamentul a decis, miercuri, constituirea Comisiei speciale de anchetă privind investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai. 

S-au înregistrat 259 voturi pentru înfiinţarea comisiei, 30 împotrivă şi 19 abţineri. 

Comisia va fi formată din 23 de membri şi va putea face audierea oricărei persoane care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului. 

Raportul Comisiei de anchetă va fi depus în termen de 90 de zile de la constituire. 

Conform deciziei Parlamentului, preşedintele acestui for va fi Lia Olguţa Vasilescu (PSD). 

Din comisie vor mai face parte: Viorel Salan - vicepreşedinte, Florin Iordache, Cătălin Rădulescu, Eugen Nicolicea, Laura Moagher, Vasile Toma - PSD; Daniel Zamfir, Ion Cupă - ALDE; Nicu Fălcoi, Daniel Popescu - USR; Antal Istvan - UDMR; Petru Movilă - PMP; Mario Oprea, Daniel Fenechiu, Adriana Săftoiu, Mara Mareş, Cristina Trăilă - PNL. Grupurile minorităţilor naţionale şi PRO Europa au anunţat că nu vor desemna niciun membru. 

Reacția Opoziției

Liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a declarat miercuri că liberalii votează pentru înfiinţarea Comisiei speciale de anchetă referitoare la votul din 26 mai, dar a subliniat că ancheta trebuie să fie "asupra şi în faţa celor care au împiedicat dreptul la vot pentru românii ce au fost umiliţi la consulate, la ambasadele României din UE şi din alte ţări". 

"Nu avem absolut nimic împotriva verificării tuturor suspiciunilor care vizează o posibilă fraudare a votului. PNL votează pentru înfiinţarea acestei comisii de anchetă şi solicită următoarele lucruri: audierea ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, referitor la votul din diaspora de la alegerile europarlamentare; audierea ministrului de Interne, Carmen Dan, referitor la sincopele din procesul de votare, cazurile de primari care în ziua votului i-au îndemnat pe alegători să nu voteze la referendum, cazuri de prefecţi care s-au implicat în campanie, finanţări preferenţiale pentru primari. De asemenea, PNL solicită audierea prefecţilor şi a altor oficiali faţă de care au existat reclamaţii cu privire la implicarea în campania desfăşurată de PSD, cu proiecte pentru primari contra voturilor, adică şantaj şi mituire directă a primarilor pentru a obţine voturi, aşa cum spera şi îşi dorea PSD. De asemenea, în această comisie de anchetă trebuie să fie audiat obligatoriu şeful AEP, referitor la votul din diaspora, modificările legislative în plin proces electoral şi propuse prin OUG referitor la referendum şi la toate sincopele din procesul de votare, inclusiv lipsa campaniei de informare, aşa cum prevede legea pentru referendum", a susţinut Turcan, în plenul reunit al celor două Camere. 

Nu în ultimul rând, a precizat Raluca Turcan, PNL solicită audierea şefului CNA referitor la faptul că "nu a fost respectată" legea în privinţa referendumului. 

"PNL solicită audierea şefului CNA pentru că nu a intervenit atunci când Televiziunea publică a ajuns instrument de partid pentru liderul dumneavoastră politic, făcând campanie directă, încălcând legea, sfidând misiunea şi interesul public al acestei instituţii vitale pentru democraţie. Da, vrem această comisie de anchetă, dar ancheta să fie într-adevăr asupra şi în faţa celor care au împiedicat dreptul la vot pentru românii care au fost umiliţi la consulate, la ambasadele României din UE şi din alte ţări, români care şi-ar dori să aibă acces la vot", a afirmat deputatul PNL. 

Parlamentul a decis, miercuri, constituirea Comisiei speciale de anchetă privind investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai. 

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati