Antena 3 CNN Politică Scandal în jurul Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009. De ce au fost ocoliți de la audieri Kovesi și Oprea

Scandal în jurul Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009. De ce au fost ocoliți de la audieri Kovesi și Oprea

Scandal în jurul Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009. De ce au fost ocoliți de la audieri Kovesi și Oprea
de M.Z.    |    17 Mai 2017   •   17:30

Comisia de anchetă privind alegerile din 2009 îi ocolește, în prima săptămână de audieri, chiar pe protagoniștii episodului despre care a vorbit Dan Andronic, respectiv cina de la Gabriel Oprea din seara prezidențialelor. 

Întrebat de ce nu au fost invitați la audieri șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, gazda Gabriel Oprea, Florian Coldea și George Maior, președintele Comisie de anchetă a dat asigurări că aceștia vor fi chemați, însă nu în prima săptămână.

”Lista e mult mai largă decât atât și fiecare va fi invitat la audieri. (...) Am decis să facem un fir logic al evenimentelor, drept dovadă începem cu audierile cu Dan Andronic, pentru a relata din nou ce a relatat în spațiul public. Cred că vom afla lucruri interesante de la toi cei pe care îi invităm”, a răspuns președintele Comisiei de anchetă privind prezidențialele din 2009, Mihai Fifor, miercuri, într-o intervenție telefonică la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

Jurnalistul Dan Andronic deschide seria audierilor din Comisia parlamentară de anchetă pentru prezidenţialele din 2009, fiind totodată invitaţi săptămâna viitoare fosta preşedintă a AEP Ana Maria Pătru, Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, a anunţat miercuri preşedintele comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor

Pe 24 aprilie, Parchetul a anunțat că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, în dosarul care vizează alegerile prezidențiale din 2009.

Jurnalistul Dan Andronic a spus că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.

În replică, fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că întâlnirea organizată la el acasă a fost o „simplă cină”, unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic şi Neculai Onţanu. Gabriel Oprea a evitat de mai multe ori să spună dacă la acea întâlnire au fost prezenţi Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, cel care urma să fie președintele comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a spus că la audieri ar putea fi chemat și președintele Klaus Iohannis, însă cât privește șeful DNA, a precizat că ”Laura Kovesi nu este obsesia lui”.

Citiți și Băsescu: Dacă Kovesi și Coldea mă implicau, le umpleam botul de sânge, pe loc

 

CALENDARUL AUDIERILOR

CINE VA FI AUDIAT

LUNI, 22 APRILIE
- DAN ANDRONIC - jurnalist
- ANA MARIA PĂTRU - fost preşedinte A.E.P.
MARŢI, 23 APRILIE
- VIOREL HREBENCIUC - fost şef de campanie PSD
- DAN ŞOVA - fost şef de campanie PSD
MIERCURI, 24 APRILIE
- MARCEL OPRIŞ - director STS
- VASILE BLAGA - fost Ministru de Interne
- MARIAN TUTILESCU - fost şef al Poliţiei Române
- MIHAI CAPRĂ - fost secretar de stat M.A.I Return to index of stories...

PE CINE OCOLEŞTE COMISIA DE ANCHETĂ
- Laura Codruţa Kovesi
- Florian Coldea
- George Maior
- Gabriel Oprea

×
Parteneri
Elevii vor avea o oră în plus pe săptămână, din anul școlar 2023-2024
x close