Antena 3 CNN Politică Superstiţiile senatorilor retrimit paşapoartele biometrice la exorcizat în comisii

Superstiţiile senatorilor retrimit paşapoartele biometrice la exorcizat în comisii

Superstiţiile senatorilor retrimit paşapoartele biometrice la exorcizat în comisii
Sursa foto: Senat
25 Feb 2009   •   14:28
ANTENA3.RO // Plenul Senatului a decis miercuri, retrimiterea la Comisia juridică a OUG privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, nu fără ca unii parlamentari, mai superstițoși din fire, să se certe pe tema paşapoartelor biometrice. În ciuda asigurărilor venite de la MAI că numărul 666 nu există în aceste acte de identitate, senatorii au continuat să polemizeze pe tema ?cifrei malefice? și să se opună pașapoartelor biometrice, considerate deja de reprezentanții Bisericii Române ca o ?unealtă a Diavolului?.
Senatorii s-au luat la harță după ce social-democratul Titus Corlăţean a propus ca "faimosul număr de înscriere,666, care a stârnit emoţie" să poată fi eliminat din aceste pașapoarte.
?Cifra malefică? se lovește de ?superstiţia venită din lipsă de informare?
Degeaba președintele comisiei, social-democratul Toni Greblă a încercat să-i readucă pe senatori cu picioarele pe pământ. Greblă a încecat să explice colegilor reticenți că, numărul 666 nu există ăn aceste pașapoarte, în realitate, datele de pe acest acte conținând o fotografie şi amprentele "de la două degete". "Nu e nimic spectaculos, spectacular, acel număr 666 nu există. Nu e nimic deosebit, periculos", a mai spus Greblă, invocând și reglementările Uniunii Europene în domeniu.
Senatorul PNL Varujan Vosganian a atras atenţia că "orice superstiţie vine din lipsă de informare", ceea ce generează "teamă". "Şi eu cred că ar trebui să mai cumpănim şi să facem o dezbatere", a subliniat el.
Propunerea lui Corlățean a găsit însă repede susținători în rândurile colegilor care au invocat și "puternicul" curent de opinie al unor reprezentanţi ai opiniei publice şi ai cultelor religioase împotriva cifrei "666". "Pe o problemă atât de sensibilă secretarul de stat ar trebui să fie mai bine pregătit", a precizat senatorul PNL Emilian Frâncu, iritat că reprezentantul Guvernului nu poate da nici o informație despre "cifra malefică".
Marica Moroşan, şefa Direcţiei de paşapoarte, a ţinut să sublinieze că nu crede în numerologie şi, mai mult decât atât, că nu există o informaţie privind apariţia numărului "666". "Nu mi-a spus nimeni că ar exista această cifră", a afirmat reprezentanta MAI.
Superstițiile senatorilor, luate în râs de Mircea Diaconu
Solemnitatea cu care senatorii făceau caz pe simbolistica acestui număr l-a scos din pepeni pe senatorul liberal Mircea Diaconu care a ţinut să-și informeze colegii din partid că a avut ani de zile numărul de telefon 6663366.
"Şi iată-mă: întreg, sănătos!", a afirmat Diaconu, pronunțându-se împotriva "ridicolului luării în calcul a unor superstiţii în elaborarea proiectelor de lege?.
Diaconu le-a mai atras atenția senatorilor să lase superstițiile și să se întrebe mai degrabă cine are de câștigat din această afacere, în condițiile în care pentru emiterea noilor pașapoarte vor avea loc licitații publice.
Senatorul PSD Miron Mitrea s-a arătat de acord cu punctul de vedere al liberalului, apreciind la rândul său, că nu se justifică graba adoptării actului normativ. Ștafeta a fost preluată de senatorul UDMR Gyorgy Frunda care a ridicat problema securităţii datelor stocate și a vulnerabilității României în domeniu. "Nu ştiu dacă la nivelul României suntem pregătiţi pentru protejarea datelor", a subliniat senatorul UDMR, susținând că autoritățile nu dispun de un sistem bine pus la punct de protejare a datelor biometrice stocate pentru paşapoarte, care să le ferească de rețelele infracționale.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close