Antena 3 CNN Politică Tentativă de tergiversare a votului din Senat? Voicu, dus înapoi la spital (VIDEO)

Tentativă de tergiversare a votului din Senat? Voicu, dus înapoi la spital (VIDEO)

Tentativă de tergiversare a votului din Senat? Voicu, dus înapoi la spital (VIDEO)
Sursa foto: Cãtãlin Voicu
24 Mar 2010   •   14:24

Senatul a trecut miercuri după amiază la vot secret cu bile în cazul solicitării DNA de aresatarea preventivă a senatorului PSD Cătălin Voicu, acuzat de luare de mită trafic de influenţă şi flas în înscrisuri. Votul va avea loc în lipsa senatorului în cauză care a fost dus de urgenţă din nou la Spitalul universitar după ce a acuzat o nouă stare de rău pe scările Senatului. Senatorul Cătălin Voicu a fost luat cu maşina personală şi dus din nou la Spitalul Universitar, după ce i s-a făcut rău înainte de a sosi la sala de grup a PSD din Senat. În aceste condiţii, senatorul acuzat de DNA pentru luare de mită,trafic de influenţă şi fals în înscrisuri, nu va mai participa la şedinţa plenului de astăzi în care urmează să se decidă dacă se va da curs solicitării DNA de avizare a arestării sale în dosarul instrumentat de procurori. Surse social-democrate susţineau la un moment dat că este posibilă amânarea votului în şedinţa de plen pentru o altă zi în care Cătălin Voicu s-ar putea apăra în faţa colegilor săi senatori. Cu doar două zile în urmă, în şedinţa de luni a BPN a PSD, conducerea acestui partid decisese însă să recomande propriilor senatori să voteze pentru avizul cerut de DNA în faţa dovezilor copleşitoare prezentate în suita de stenograme cu înregistrări ale acestuia publicate de presă.

Sursele citate afirmau că există posibilitatea ca votul în sine să fie amânat astăzi de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, pentru a permite lui Voicu să-şi susţină cauza în faţa plenului. Totuşi, în lipsa unei solicitări scrise în acest sens din partea senatorului implicat, şedinţa de plen a Senatului dedicată cazului Voicu a început, preşedintele comisiei juridce, social-democratul Toni Greblă dând citire conţinutului raportului acestui for care recomandă plenului să avizeze favorabil cererea DNA de arestare preventivă a senatorului în cauză. Procedura a continuat, preşedintele Senatului Mircea Geoană propunând colegilor să se treacă la procedura de vot secret cu bile pentru avizarea solicitării DNA.


"Noi eram la grup. Înainte de începerea şedinţei a venit secretarul domnului Voicu care ne-a informat că în momentul în care a încercat să urce scările Senatului, i s-a făcut rău şi a fost luat dus de urgenţă la spital. Am înţeles că fost dus cu maşina dânsului la spital, nu cu salvarea? a declarat la Antena 3, viceliderul grupului, senatorul Viorel Arcaş.


"Am fost informat, dar nu printr-o informare oficială, că (senatorul Cătătlin Voicu - n.r.) pe treptele Senatului a avut un moment de dificultate medicală, fiind necesară plecarea sa către spital pentru îngrijiri medicale", a declarat la rândul său, Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului a subliniat că, potrivit procedurilor parlamentare, ar fi trebuit ca, după prezentarea raportului Comisiei juridice, senatorul Cătălin Voicu să poată lua cuvântul în plen.

Citeşte şi Cătalin Voicu, internat la spital în ziua audierii în Senat

Senatorul Cătălin Voicu a părăsit în această dimineaţă Spitalul Universitar, după şi-a cerut externarea pe proprie răspundere. "Pacientul a cerut externarea deşi medicii au dorit să continue investigaţiile medicale", a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Bogdan Popescu. Potrivit unor parlamentari PSD, Voicu şi-a cerut externarea pe propria răspundere, pentru a putea să meargă la şedinţa Senatului, la ora 14.00.

Senatorul Cătălin Voicu a fost internat marţi noapte la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, după ce a reclamat probleme cu tensiunea. Problemele de sănătate au fost semnalate imediat dupa miezul noptii, iar o ambulanţă a ajuns la domiciliul senatorului. După aproximativ o oră de investigaţii, medicii au decis să îl transporte la spitalul universitar.

Raportul Comisiei juridice în cazul senatorului Cătălin Voicu propune plenului Senatului acceptarea solicitării DNA de încuviinţare a arestării preventive a acestuia. Documentul nu uită nici apariţia în presă a transcripturilor unor convorbiri ale senatorului.
Adoptat cu un vot "împotrivă" şi o abţinere de membrii comisiei, raportul precizează că prin referatul DNA din 4 martie 2010, în dosarul nr. 310/P/2009 se reţine că în 2009 "inculpatul Voicu" ar fi săvârşit infracţiunile de trafic de influenţă, trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţia improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie.
Deşi, raportul nu face referire la fapte sau nume concrete, el subliniază că "Cele cinci infracţiuni ar fi fost săvârşite de inculpat în concurs real, prevăzut de art. 33, lit.a) C.p.".
Raportul reaminteşte că, faţă de aceste infracţiuni, DNA solicită încuviinţarea arestării preventive, considerând că ar fi îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 143 şi există cazul prevăzut de art.148 lit.f) C.p.p.
Infracţiunile săvârşite de senatorul PSD sunt pedepsite cu închisoare pe o perioadă de peste patru ani, existând probe că lăsarea acestuia în libertate "prezintă un pericol concret pentru ordinea publică", se mai explică în raportul Comisiei.
"Condiţia referitoare la pericolul concret pentru ordinea publică este relevată de modul în care au fost concepute şi puse în aplicare rezoluţiile infracţionale, starea faptelor săvârşite, frecvenţa şi repetabilitatea acestora, expresii ale uneia dintre cele mai grave forme de corupţie la nivel înalt", se mai menţionează în raport, referatul DNA mai arătând că funcţiile ocupate de Voicu, de senator şi vicepreşedinte al Comisiei de apărare, "potenţează gradul de pericol social" al faptelor de corupţie imputate.
Raportul menţionează că Voicu a spus, la audiere, că nu se consideră vinovat şi ar trebui să fie judecat în stare de libertate. De asemenea, acesta a precizat că acuzaţiile apărute în presă "i-au prejudiciat grav imaginea şi i-au adus suferinţe în plan familial".
În raport se menţionează că preşedintele comisiei, Toni Greblă, a exprimat îngrijorarea membrilor comisiei "că acte, considerate probe, din dosarul înaintat Senatului de către ministrul Justiţiei au apărut în mass-media".
"Faţă de această situaţie, pentru a elimina orice fel de suspiciune referitoare la actele dosarului devenite publice, senatorul Toni Greblă a demonstrat tuturor participanţilor la audiere că stenogramele au fost fotocopiate impecabil, înainte de a fi prinse în dosarele primite la Senat, unde nu se pot citi primele litere de la fiecare rând", se mai arată în raportul Comisiei juridice.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close