Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu a promulgat legea de majorare a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă

Traian Băsescu a promulgat legea de majorare a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă

Traian Băsescu a promulgat legea de majorare a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă
25 Oct 2008   •   20:35

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea de majorare a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă. Legea fusese anterior contestată de Guvern la Curtea Constituţională, dar demersul a fost respins. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, care anunţase în urmă cu două săptămâni că ?majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă este o măsură constituţională şi va fi aplicată până la sfârşitul acestui an?, consideră totuşi că legea va crea alte inechităţi în sistem.
Premierul Tăriceanu a ţinut să precizeze că aceste majorări au caracter electoral şi nu sunt susţinute economic. El a anunţat că guvernul va decide săptămâna viitoare cum va tranşa această problemă, dar şi pe cea a creşterii salariilor profesorilor.
Propunerea legislativă, care a fost adoptată de Parlament, prevede că "pensionarii sistemului public şi asiguraţii care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupe superioare de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum şi cei care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii de muncă speciale sau deosebite, beneficiază de majorarea punctajelor realizate în perioadele respective, după cum urmează: cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau locuri încadrate în condiţii speciale şi cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri din grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite".
Aproximativ 1,8 milioane de pensionari vor beneficia în urma acestei hotărâri.
Antena3.ro

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close