Traian Băsescu: Sistemul bancar din România este unul solid

01 Mar 2009   •   23:20
Traian Băsescu: Sistemul bancar din România este unul solid Traian Basescu
Traian Băsescu: Sistemul bancar din România este solid Preşedintele Traian Băsescu a participat duminică la Bruxelles, la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene. Tema întâlnirii a fost legată de depăşirea actualei crize economice. Liderii europeni au discutat despre iniţiativele pe care le vor promova la Consiliul European de primăvară şi la summit-ul G20. Înainte de reuniune, preşedintele a luat parte la întâlnirea de coordonare a Grupului de la Vişegrad, ţărilor baltice, României şi Bulgariei.
La finalul întâlnirii, Traian Băsescu a subliniat poziţia ţării noastre faţă de reuniunile în cadru restrâns, precum cea organizată duminică de Grupul de la Vişegrad. România nu consideră ?oportune astfel de formate. Considerăm că în interiorul Uniunii Europene toate statele au drepturi egale şi astfel de reuniuni nu sunt caracteristice solidarităţii europene?.
Principala problemă discutată duminică la Bruxelles a fost legată de stabilitatea sistemului bancar. În acest context, preşedintele a subliniat că sistemul bancar din România este unul solid, dar că băncile care îşi desfăşoară activitatea în România au nevoie în continuare de finanţări din partea băncilor mamă. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au dat asigurări că nu vor fi întrerupte liniile de finanţare între băncile de origine şi băncile subsidiare care îşi desfăşoară activitatea în statele intrate recent în UE.
Liderii statelor UE au discutat şi despre poziţia Uniunii cu privire la sprijinul acordat statelor din Europa de Est. ?S-a ridicat şi problema găsirii unor formule prin care statele, care nu sunt încă membre ale UE să fie apropiate de zona euro, (...) prin proceduri care să le garanteze un mediu financiar corespunzător?. De asemenea, s-a stabilit ca statele mari contributoare la FMI să îşi mărească contribuţiile la Fond pentru a putea fi puse la dispoziţie statelor aflate în dificultate.
?Fiind o reuniune informală, nu s-a finalizat cu concluzii, dar s-a finalizat cu sentimentul că solidaritatea în cadrul UE va funcţiona?, a spus Traian Băsescu la finalul conferinţei de presă.

Antena3.ro

x close