Antena 3 CNN Politică Vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, urmărit penal pentru luare de mită şi spălare de bani

Vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, urmărit penal pentru luare de mită şi spălare de bani

Vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, urmărit penal pentru luare de mită şi spălare de bani
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    24 Apr 2014   •   17:41

Procurorii DNA au început urmărirea penală a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Iosif Francisc Kiss, pentru luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. La data comiterii faptelor, Kiss era preşedinte al Consiliului Judeţean.

El este acuzat de anchetatori că ar fi luat de-al lungul anilor 600.000 euro mită şi ar fi conceput împreună cu mai mulţi complici un sistem financiar prin care a prejudiciat instituţia la care lucra cu aprovimativ 8,6 milioane euro.

Procurorii au descoperit că suspecţii s-au ocupat, printre altele, de contracte cu utilaje, vânzări de terenuri şi ecologizarea gropii de gunoi din Oradea.

Pentru a strânge probe în dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul SRI, BCCO Oradea, precum şi al autorităţilor judiciare din Ungaria, Germania şi Olanda, ţări în care funcţionau firmele cu care s-au făcut multe dintre afacerile frauduloase de la Bihor. 


Alături de Alexandru Kiss, sunt cercetaţi şi Alexandru Mudura - administrator al grupului de societăţi Lotus Market Oradea, pentru spălare a banilor, Vilmos Laszlo Bojtor - pentru complicitate la luare de mită şi spălare a banilor, Gheorghe Ioan Roatiş - administrator al societăţii Martex Trans SRL Oradea, pentru spălare a banilor, Beheamin Rus - administrator al grupului de societăţi Selina Oradea, pentru spălare a banilor, Ferenc Miklossy cetăţean maghiar - administrator al societăţii Keviep Kft Debreţin, Ungaria, pentru spălare a banilor, Ferenc Laszlo Miklossy - cetăţean maghiar, administrator al societăţii East Bau Construct SRL Oradea, pentru spălare a banilor.
 
Potrivit ordonanţei de începere a urmăririi penale, Alexandru Iosif Francisc Kiss, Vilmos Laszlo Bojtor şi Beneamin Rus au conceput şi pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăţi din România, respectiv Selena SRL Oradea şi Trameco SA Oradea, dar şi din SUA - Wasleys Worldwide LLC Washington, prin intermediul căruia, în perioada 2005 - 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 de euro. 
 
"Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plăţii (de către Selina SRL Oradea) a unor utilaje pe care Trameco SA le-a importat de la firme din Germania şi Olanda, prin intermediul societăţii Wasleys Worldwide LLC Washington, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deşi societăţile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani şi olandezi, achiziţia utilajelor a fost făcută prin intermediul societăţii paravan Wasleys Worldwide LLC Washington, la preţuri mult mai mari", au scris procurorii în documentul citat.
 
Cei aproximativ 600.000 euro reprezintă, potrivit anchetatorilor, foloase necuvenite pe care Beneamin Rus, în calitate de proprietar şi administrator al grupului de societăţi Selina Oradea, le-a plătit lui Alexandru Iosif Francisc Kiss, preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor la data comiterii faptelor, pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina în cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea.
 
Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Judeţean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro, susţin procurorii.
 
Totodată, Kiss, Mudura, Bojtor, Roatiş, Miklossy Ferenc şi Miklossy Ferenc Laszlo sunt acuzaţi că au conceput şi pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăţi comerciale înregistrate în România - Eco Bihor SRL Oradea, East Bau Construct SRL Oradea, Martex Trans SRL Oradea, în Marea Britanie - Ariston Distribution Corporation LTD Londra şi în Ungaria - Keviep Kft Debreţin, prin intermediul căruia, în perioada 2003 - 2004, a fost disimulată plata sumei de 300.000 de euro. 
 
Spălarea banilor a fost realizată, conform procurorilor, sub masca plăţii unor livrări de utilaje şi materiale pe care Keviep Kft Debreţin le-a făcut către firma sa din România East Bau Construct SRL Oradea, folosind ca intermediari societăţile Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlată de Vilmos Laszlo Bojtor, respectiv Martex Trans SRL Oradea, administrată de Gheorghe Ioan Roatiş. 
 
Cei 300.000 euro reprezintă foloase necuvenite pe care Ferenc Miklossy, în calitate de asociat majoritar şi administrator al societăţii Keviep Kft Debreţin, le-a plătit suspecţilor Kiss şi Mudura, pentru a-şi exercita influenţa asupra membrilor comisiei de negociere, constituită de Primăria Municipiului Oradea, pentru încheierea contractului de parteneriat public-privat având ca obiect execuţia şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea, au precizat procurorii.
 
Anchetatorii au stabilit că spălarea banilor a fost efectuată sub masca plăţii, de cătreSelina SRL Oradea, a unor utilaje pe care Trameco SA Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societăţii Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlată de Vilmos Laszlo Bojtor. 
 

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii!
x close