Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Columbia se califică în premieră în sferturile de finală ale Cupei Mondiale. James Rodriguez, noul golgheter al competiţiei

Columbia se califică în premieră în sferturile de finală ale Cupei Mondiale. James Rodriguez, noul golgheter al competiţiei

Columbia se califică în premieră în sferturile de finală ale Cupei Mondiale. James Rodriguez, noul golgheter al competiţiei
de M.T.    |    29 Iun 2014   •   00:58

În precedentele participări la Cupa Mondială, Columbia obţinuse doar trei victorii. La actuala ediţie are deja patru în tot atâtea meciuri şi a reuşit să se califice în premieră în sferturile de finală.

Pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro, echipa antrenată de columbianul Jose Pekerman a câştigat cu 2-0 în faţa Uruguayului, semifinalistă în urmă cu patru ani, ambele goluri fiind marcate de James Rodriguez, care a devenit astfel cel mai bun marcator al turneului final, cu cinci reuşite.

În sferturile de finală, Columbia va juca împotriva Braziliei, la Fortaleza, pe 4 iulie.

James Rodriguez a fost deja desemnat jucătorul turneului după faza grupelor, în funcţie de cifrele înregistrate la mai mulţi parametri de joc, dar fotbalistul care va împlini 23 de ani pe 12 iulie a decis să-şi organizeze propria încoronare. Şi nu a făcut-o oricum, ci cu stil şi pe una dintre marile arene ale lumii.

Jucătorul pentru care AS Monaco a plătit 45 de milioane de euro vara trecută a deschis scorul cu un gol care are mari şanse să fie cel mai frumos al turneului. În minutul 28, decarul columbian a primit o minge de la Abel Aguilar, la aproximativ 25 de metri de poartă. A aruncat rapid un ochi peste umăr, apoi a preluat elegant pe piept şi, din întoarcere, fără să stea pe gânduri, a tras din prima, din voleu, iar balonul s-a dus direct sub bară, fără vreo şansă pentru Fernando Muslera.

A fost al patrulea gol în tot atâtea partide la Cupa Mondială pentru James Rodriguez, primul jucător care reuşeşte această performanţă după brazilienii Ronaldo şi Rivaldo, în 2002. De asemenea, columbianul este primul debutant la un turneu final care înscrie în primele patru meciuri după italianul Christian Vieri, în 1998.

Dar această naţională a Columbiei nu stă într-un singur jucător, ci este o adevărată echipă. A dovedit-o golul de 2-0, venit la cinci minute după pauză. Unul dintre cele mai frumoase goluri marcate după o acţiune colectivă la actuala ediţie. La capătul acţiunii s-a aflat însă acelaşi James Rodriguez, care a înscris din câţiva metri, după a patra pasă decisivă trimisă de Juan Cuadrado la Cupa Mondială din acest an.

La adăpostul unui avantaj liniştitor, elevii lui Pekerman s-au mulţumit să conserve scorul, lucru care a permis uruguayenilor, incapabili să ameninţe poarta lui David Ospina până în acel moment, să-şi creeze câteva ocazii. În absenţa suspendatului Luiz Suarez, cel mai periculos om al celestilor a fost un alt Rodriguez, Cristian, care a ratat primele două şanse importante de care a beneficiat echipa lui Oscar Tabarez.

În ultimele minute, Ospina a intervenit excelent în faţa lui Maxi Pereira şi a lui Edinson Cavani şi a evitat astfel un final cu emoţii pentru Columbia, care aşteaptă acum confruntarea cu Brazilia din sferturi. Cu un James Rodriguez în forma vieţii lui şi ţinând cont de ceea ce a arătat până acum naţionala lui Luiz Felipe Scolari, nu este exclus ca duelul de pe 4 iulie să fie mult mai dificil decât cel cu Chile pentru gazdele competiţiei. 

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close