Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Grecia se califică în premieră în optimile de finală ale Cupei Mondiale. Columbia câştigă grupa C cu punctaj maxim

Grecia se califică în premieră în optimile de finală ale Cupei Mondiale. Columbia câştigă grupa C cu punctaj maxim

Grecia se califică în premieră în optimile de finală ale Cupei Mondiale. Columbia câştigă grupa C cu punctaj maxim
de M.T.    |    25 Iun 2014   •   01:02

Grecia, echipa care a eliminat România în barajul de calificare la Cupa Mondială din Brazilia, va juca în premieră în optimile de finală ale competiţiei, după ce a câştigat dramatic în faţa Coastei de Fildeş, în ultimul meci din grupa C.

Elenii s-au impus cu 2-1, golul decisiv fiind marcat de Georgios Samaras în prelungirile partidei de Fortaleza, dintr-un penalty obţinut tot de el.

În celălalt meci din grupa C, Columbia a confirmat prestaţiile bune de până acum şi a învins categoric echipa Japoniei, scor 4-1, însă principalul eveniment al întâlniri  fost intrarea pe teren a veteranului Faryd Mondragon, care, la 43 de ani şi 3 zile, a devenit cel mai bătrân jucător care a evoluat vreodată la Cupa Mondială.

În optimi, Columbia va întâlni într-o confurntare sud-americană echipa Uruguayului, în timp ce Grecia va juca împotriva Costa Ricăi, suprinzătoarea câştigătoare a grupei B.

Grecia -Coasta de Fildeş 2-1


Ivorienii nu reuşesc nici la a treia încercare să treacă de faza grupelor la Cupa Mondială. Finalul trist pentru un jucător ca Didier Drogba, care, mai mult ca sigur, nu va mai avea şansa de a evolua la un turneu final. Tristeţea este cu atât mai mare cu cât africanii s-au aflat la doar câteva secunde de calificare, iar aceasta a fost pierdută în urma unei decizii discutabile a arbitrului.

În prelungirile partidei, ecuadorianul Carlos Vera a dictat penalty pentru Grecia, la un duel în careu între Samaras şi Giovanni Sio, însă reluările par să indice că decizia centralului a fost una greşită. Acelaşi Samaras a reuşit să-şi păstreze sângele rece şi să transforme, iar elenii se pregătesc de duelul cu Costa Rica din faza următoare, care va avea loc pe 29 iunie, la Recife.

În ciuda dubiiilor de la faza penaltyului care a decis meciul, victoria Greciei a fost una meritată. Asta deşi părea să fie o seară cu ghinion pentru echipa pregătită de Fernando Santos. Grecii au pierdut doi jucători importanţi în primele 25 de minute, pe portarul titular Orestis Karnezis şi pe Panagiotis Kone, şi au avut o bară, prin Jose Holebas.

Cu toate acestea, fosta şi viitoarea adversară a naţionalei României a deschis scorul în minutul 42. Cheik Tiote a pierdut nepermis mingea în propriul teren, iar Samaras a combinat cu înlocuitorul lui Kone, Andreas Samaris, care a finalizat elegant pentru 1-0.

Deşi obligaţi să înscrie pentru a merge mai departe, ivorienii au fost incapabili de replică, iar naţionala elenă a avut alte două şanse importante după pauză, prin Dimitrios Salpingidis, al cărui şut de la distanţă a fost respins în corner de Boubacar Barry, şi Giorgos Karagounis, care a tras în transversală. Împotriva cursului jocului, Coasta de Fildeş a egalat, în minutul 74, la capătul unei acţiuni superbe finalizată de nou intratul Wilfried Bony şi la care a mai participat şi Gervinho.

Vasilis Torosidis a avut şi el o bară, iar Salpingidis a trimis paralel cu linia porţii, fără ca vreun coechipier să apară la finalizare pentru a introduce mingea în poartă, înainte ca Samaras să dea lovitura în finalul prelungirilor şi să consfinţească o calificare surprinzătoare pentru Grecia.

Columbia - Japonia 4-1


Asiaticii erau obligaţi să câştige meciul de la Cuiaba pentru a spera la calificare, însă aveau nevoie şi de un rezultat favorabil în celălalt joc al grupei. În cele din urmă, toate aceste calcule au fost inutile, pentru că naţionala Columbiei şi-a respectat statutul de favorită şi a încheiat prima fază a Cupei Mondiale cu punctaj maxim.

Sud-americanii au deschis scorul în minutul 16, atunci când Juan Cuadrado a transformat sigur un penalty obţinut de Adrian Ramos, în urma unui duel cu Yasuyuki Konno. Japonezii au forţat egalarea şi au ratat câteva şanse bune, prin Shinji Kagawa sau Keisuke Honda, reuşind în cele din urmă să înscrie în prelungirile primei reprize, graţie golului lui Shinji Okazaki.

Columbia a trecut din nou în avantaj la zece minute de la reluare, atunci când Jackson Martinez as-a aflat la capătul unei pase a lui James Rodriguez. Aceiaşi jucători au combinat şi la faza golului de 3-1, marcat în minutul 82, iar Martinez a devenit primul jucător columbian care marchează o dublă la Cupa Mondială.



Cu un avantaj de două goluri şi mai puţin de zece minute rămase de jucat, antrenorul columbienilor, Jose Pekerman, l-a introdus pe teren pe Mondragon, oferindu-i astfel şansa de a deveni cel mai în vârstă jucător din istoria competiţiei. Chiar şi cu un portar de 43 de ani, sud-americanii n-au avut emoţii să-şi păstreze avantajul. Ba chiar şi l-au mărit, în minutul 89, când James Rodriguez şi-a completat prestaţia excepţională cu o bijuterie de gol, după o pasă primită de la Ramos.

Columbia trece de grupe la Cupa Mondială pentru prima oară din 1990 şi obţine în premieră punctaj maxim. Urmează duelul sud-american cu Uruguay, programat pe 28 iunie, pe legendarul Maracana din Rio de Janeiro.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close