Antena 3 CNN Timp liber Fun Criza europeană, transpusă într-un film satiric care a devenit viral pe internet

Criza europeană, transpusă într-un film satiric care a devenit viral pe internet

Criza europeană, transpusă într-un film satiric care a devenit viral pe internet
Sursa foto: Foto: Youtube
30 Sep 2012   •   16:29

Un film satiric, intitulat "A very european break up" (O despărţire foarte europeană) şi realizat de britanicul Bob Denham, care utilizează o serie de stereotipuri pentru a face haz de disensiunile greco-germane din timpul crizei euro, înregistrează un succes pe YouTube, relatează AFP.
   
El a acumulat facturi neplătite şi îşi revendică dreptul de a nu îşi face griji, ea nu mai vrea să tragă pentru el, în această comedie pe Internet care oferă versiunea sa asupra "certurilor" greco-germane din timpul crizei euro.


   
Însă oficialii europeni pot să stea liniştiţi. După ce aproape că a divorţat, cuplul, el Greco, un brunet nebărbierit, ea Germaine, o blondă crispată, va sfârşi prin a opta pentru reconciliere, aşa cum procedează în prezent Atena şi Berlinul cu scopul de a menţine coeziunea zonei euro.
   
O serie de publicaţii şi site-uri greceşti au prezentat sâmbătă această satiră, realizată de britanicul Bob Denham, care poate fi văzută pe YouTube sub titlul "A very european break up".
   
Jucându-se cu stereotipurile psihodramei crizei datoriilor, realizatorul îşi înconjoară cuplul cu doi vecini, o spaniolă care îndeamnă la o apropiere şi un britanic care susţine o despărţire.
   
Referinţa la speculaţii ale pieţelor financiare cu privire la o ieşire a Greciei din zona euro este evidentă. Alte referinţe necesită mai multă atenţie, trimiţând la problema ratingului financiar sau a intervenţiilor Băncii Centrale Europene (BCE) în materie de achiziţionare de obligaţiuni.
   
"Vrem să arătăm că este posibil să faci un film comic abordând o problemă politică şi economică care influenţează toată Europa", comentează realizatorul, citat de cotidianul grec Kathimerini.
   
Satira "aminteşte că există motive ca cele două ţări să continue să trăiască împreună. Este o poveste care vorbeşte despre Europa, nu doar despre Grecia şi Germania", a adăugat Denham.
   
Potrivit Kathimerini, filmul a fost vizionat într-o singură săptămână de peste 130.000 de ori.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close