Antena 3 CNN Actualitate Președintele Iohannis cere explicații, de urgenţă, în Dosarul 10 august: Ministrul Justiției să spună public cum a fost clasat

Președintele Iohannis cere explicații, de urgenţă, în Dosarul 10 august: Ministrul Justiției să spună public cum a fost clasat

Președintele Klaus Iohannis intervine în scandalul clasării dosarului care vizează evenimentele din 10 august 2018 şi îi cere ministrului Justiției să explice public, de urgență, cum s-a ajuns în situația aceasta.

Președintele Iohannis cere explicații, de urgenţă, în Dosarul 10 august: Ministrul Justiției să spună public cum a fost clasat
Sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis
de Milena Niță    |    04 Mar 2021   •   14:12

"Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. 

Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă", a anunţat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.

Tribunalul Bucureşti a respins cererea DIICOT privind dosarul 10 august.

Iohannis: Lucrurile nu se pot încheia aici

Dosarul în cauză a fost clasat de DIICOT în iunie 2020. Printr-o ordonanţă din 26 iunie, procurorii au dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii, în forma tentativei, a infracţiunii de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi declinarea competenţei de efectuare a urmăririi penale pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, constând în aceea că "în data de 10.08.2018, începând cu ora 18.00, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane", în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare.

DIICOT a mai dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii de către suspecţii maior Cazan Laurenţiu Valentin, comisar-şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonel Sindile Ionuţ-Cătălin a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Ulterior, conducerea DIICOT a cerut redeschiderea urmăririi penale, însă marţi, Tribunalul Capitalei a decis să respingă cererea.

Vlad Voiculescu: Îmi vine să mă iau cu mâinile de cap... lucrurile nu pot să rămână aşa

Cererea DIICOT a fost trimisă la Curtea de Apel Bucureşti, iar de acolo a ajuns la Tribunalul Bucureşti.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-a declarat revoltat de decizia prin care Tribunalul Bucureşti a respins cererea DIICOT privind redeschiderea dosarului "10 august". "Îmi vine să mă iau cu mâinile de cap... lucrurile nu pot să rămână aşa", susţine Voiculescu.

Premierul Florin Cîţu spunea miercuri că, în calitate de cetăţean, este dezamăgit de decizia luată în dosarul "10 august" şi a anunţat că aşteaptă opinia experţilor cu privire la eventualele căi de atac.

Pe de altă parte, secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a condamnat, miercuri, "derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public" în ceea ce priveşte declaraţiile unor politicieni cu referire la soluţia pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul 10 august.

×
Subiecte în articol: dosar 10 august Klaus Iohannis
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close