x close

Fii alături de noi!

Cioloş: UE să ţină cont de specificităţile ţărilor în cazul refugiaţilor. Cotele nu sunt o soluţie

de D.G.   •   22 Ian 2016   •   18:49
Cioloş: UE să ţină cont de specificităţile ţărilor în cazul refugiaţilor. Cotele nu sunt o soluţie 817
Uniunea Europeană ar trebui să ţină cont de specificităţile statelor membre în problema distribuirii refugiaţilor, afirmă premierul Dacian Cioloş, într-un interviu acordat ziarului Le Monde, subliniind că relocarea extracomunitarilor pe baza unei formule matematice "nu este o soluţie bună".

"România a acceptat să participe la planul de primire a imigranţilor. Cu toate acestea, există un blocaj din cauza cotelor impuse, care sunt respinse de numeroase state. Suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilităţile, în funcţie de capacităţi. Eu aşa înţeleg solidaritatea. Trebuie să fim ospitalieri şi deschişi, dar şi realişti, altfel este vorba de lipsă de responsabilitate. România nu are o tradiţie de primire a imigranţilor noneuropeni, aşa cum au anumite ţări din vestul şi sudul Uniunii Europene. Toleranţa şi solidaritatea sunt un lucru, capacitatea de primire, altceva", a declarat Dacian Cioloş.

"Problema imigranţilor nu ar trebui să se limiteze la o cifră de împărţit. Imigranţii trebuie să se poată integra în cultura şi sociatatea ţării-gazdă. Prin urmare, un mecanism obligatoriu, legat de o formulă matematică, nu este o soluţie bună", a spus Cioloş.

"Susţinem ideea Comisiei Europene de consolidare a Agenţiei europene a frontierelor (Frontex) prin crearea unui corp comun al agenţilor de frontieră. Atât timp cât nu suntem în măsură să controlăm fluxurile de imigranţi, este dificil să avansăm cu discuţiile pe tema dispozitivului de repartizare a imigranţilor în statele Uniunii Europene", a apreciat premierul României.

Întrebat dacă România vrea în continuare să adere la Schengen deşi spaţiul de liberă circulaţie este în pericol, Cioloş a răspuns:

"Dacă vrem să aderăm la Schengen este pentru a fi membri ai unui sistem solid şi funcţional. România îndeplineşte toate criteriile solicitate pentru a adera la Schengen, dar este încă la uşă. Ne-au fost impuse, la fel şi Bulgariei, criterii suplimentare, referitoare la buna funcţionare a justiţiei şi la combaterea corupţiei, condiţii care nu au existat pentru alţii. Ne-am făcut temele şi în aceste domenii. Pentru deblocarea lucrurilor, o aderare etapizată la Spaţiul Schengen poate fi un lucru bun, în special cu frontierele din aeroporturi. Acest lucru nu ar fragiliza în plus Spaţiul Schengen şi ar fi o recunoaştere a eforturilor depuse de România. În privinţa frontierelor terestre, România a demonstrat că ştie să le securizeze", a subliniat Cioloş.
poza

Actualitate

Noua destinație care își face loc în topul preferințelor românilor pentru sezonul estival

Românii care merg în concedii în străinătate, în această vară, preferă insulele grecești, Antalya, dar și coasta de sud a Portugaliei, destinații pentru care alocă un buget mediu de 550...

28 Mai 2016  •  10:43

poza

Show

Divorțează după 30 de ani de căsnicie. Cine e vedeta

Ozzy Osbourne şi Sharon s-ar fi despărţit din nou, după 33 de ani de căsnicie, iar de data aceasta motivele nu sunt dependenţa de alcool sau de droguri a starului rock. Surse apropiate vedetelor au declarat pentru...

27 Mai 2016  •  17:25

sati