Antena 3 CNN Actualitate Ediţie Specială. Copiii, transformaţi în arme ale morţii

Ediţie Specială. Copiii, transformaţi în arme ale morţii

Ediţie Specială. Copiii, transformaţi în arme ale morţii
Sursa foto: Foto: skeptikai.com
26 Aug 2015   •   21:20

Estimările unor asociaţii internaţionale pentru protejarea drepturilor omului arată că, doar în Siria, peste 1.100 de copii au fost înrolaţi în Statul Islamic, în acest an. Peste 50 au murit în lupte, iar unii chiar în atacuri sinucigaşe.

Un dublu-atac sinucigaş a fost comis într-o autogară din oraşul Damaturu, în nord-estul Nigeriei. Autorii atentatelor sunt o fata de 14 ani şi un băiat de 12 ani. Primul atac a fost comis de adolescenta-kamikaze, care a ucis 5 oameni, între care şi o femeie însărcinată. Fata, care avea asupra ei o centură cu explozibil, de asemenea, a murit. Peste 40 de persoane au fost rănite.

Fata, care s-a apropiat de staţie, a fost oprită, pentru a fi controlată, dar a refuzat, spunând că nu se duce în autogară, că nu intră în parcare. Dar a minţit. Când a văzut un microbuz plin cu pasageri, a fugit spre el şi a detonat explozibilul. 10 minute mai târziu, băiatul de 12 ani a vrut şi el să se arunce în aer, în acelaşi loc. Însă, potrivit poliţiei nigeriene, bomba pe care o avea asupra sa s-a declanşat prea devreme, iar copilul a murit, fără a provoca alte victime.

Autorităţile nigeriene spun că dublul atac poartă marca grupării teroriste Boko Haram, responsabilă pentru numeroase atrocităţi. Gruparea este afiliată Statului Islamic. De altfel, şi ISIS foloseşte frecvent copiii în filmele sale de propagandă, în ipostaze şocante.

Weekendul trecut, islamiştii au postat pe internet un video cu un copil care decapitează un ursuleţ de pluş, cu o baionetă. Copilul din videoul de 50 de secunde are vârsta de aproximativ 3 ani, iar întreaga scenă se consumă lângă un steag al Statului Islamic.

Alţi copii au fost folosiţi de Statul Islamic chiar în execuţii. La începutul lui august, un alt video şocant prezintă o execuţie a unui bărbat pe care ISIS l-a acuzat că a spionat pentru coaliţia internaţională care luptă împotriva grupării teroriste. Tânărul este împuşcat de un băiat, de aproximativ 10 ani.

Un alt băiat, de aceeaşi vârstă, este forţat de membrii grupării Statul Islamic pentru a decapita un soldat. Videoul, filmat cel mai probabil în Iulie, îl arată pe copil alături de un militant islamist. Victima este un soldat aparţinând trupelor fidele preşedintelui sirian Bashar al Assad. Execuţia a avut loc în oraşul Homs, din estul Siriei.

În Irak şi Siria, unde Statul Islamic controlează un teritoriu cât Marea Britanie, gruparea a înfiinţat tabere speciale, doar pentru copii. Băieţii sunt antrenaţi să lupte şi învaţă să tragă cu armele de foc. Sunt pregătiţi chiar şi pentru atacuri sinucigaşe. La Raqqa, în centrul Siriei, o astfel de tabără găzduieşte zeci de copii.

Unul dintre primele filme cu care Statul Islamic a şocat prezentând copii în postură de călăi, datează din ianuarie. Doi prizonieri, prezentaţi drept spioni ruşi de către membrii grupării teroriste, au fost împuşcaţi de un băiat. Copilul a fost prezentat, de către militantul islamist care-i era alături, drept un pui de leu al Califatului.

Informaţiile au fost prezentate şi comentate în Ediţia Specială de la Antena 3.

Citiţi şi: Mircea Badea: Această realitate a terorismului este folosită cu mult cinism de către entităţi ale serviciilor secrete







×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close