Antena 3 CNN Actualitate În premieră: Cu Parisul la picioare - Povestea preotului român care slujește la Catedrala Sacre-Coeur de Montmartre

În premieră: Cu Parisul la picioare - Povestea preotului român care slujește la Catedrala Sacre-Coeur de Montmartre

În premieră: Cu Parisul la picioare - Povestea preotului român care slujește la Catedrala Sacre-Coeur de Montmartre
02 Iul 2017   •   19:51

La Paris, de la Catedrala Sacre-Coeur de Montmartre, a doua ca importanță din capitala franceză după Notre Dame, un preot român slujește cu mult har cucerindu-i deopotrivă pe francezi și turiști.

Erudit și carismatic, părintele Dominic Schubert a devenit cunoscut și pentru că a căsătorit pe una dintre cele mai frumoase actrițe din America: Eva Longoria.

A urcat scara ierarhică discret, elegant și fără compromisuri ajungând acum preotul din cea mai importantă catedrală pariziană după Notre Dame. 

Născut în 1960 la București, dintr-o mama evreică dar convertită la catolicism și un tată catolic cu origini austriece, preotul Schubert a cunoscut de foarte mic persecuțiile Securității.

Regimul i-a vândut, la propriu, rudelor care se refugiaseră în Israel, și le-a permis să părăsească România în 1963, pe când Dominic avea 3 ani.

„Mama a renunțat destul de ușor la tot. Aveau o nostalgie de memorie, nu o nostalgie negativă”, povestește Dominic Schubert.

Despre situația apăsătoare a Europei de astăzi

„Unde ne uităm, nu mai știm ce se întâmplă. Care sunt alianțele? (...) eea ce mi se pare mai grav este o dispoziție pentru brutalitate. Vorbim tot timpul de pace, însă cu cât vorbim mai mult de pace, este dovada că ne e cam frică că nu vine pacea”m spune părintele.

„E o mare disponibilitate de a ataca, a răspunde repede. Mi se pare foarte ciudat ceea ce trăim. (...) Aceast political correctness este suprema ipocrizie. Și devine o formă de dictatură. Nu mai avem dreptul. Ne e frică să spunem ce gândim. Orice cuvânt pe care îl utilizăm, avem nevoie de o jumătate de oră în care să explicăm de ce îl folosim. (...) Asta înseamnă că nu mai suntem liberi”, mai spune el.

 

×
Subiecte în articol: paris Franta
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close