Antena 3 CNN Actualitate Comunicatul Blue Air, după incidentul aviatic de la Cluj: Avionul a aterizat în condiţii meteo dificile

Comunicatul Blue Air, după incidentul aviatic de la Cluj: Avionul a aterizat în condiţii meteo dificile

Comunicatul Blue Air, după incidentul aviatic de la Cluj: Avionul a aterizat în condiţii meteo dificile
Sursa foto: Foto: blueairweb.com
07 Ian 2016   •   12:37
INCIDENT AVIATIC. Aterizarea avionului Blue Air, care a ieşit cu 5-10 metri în afara pistei aeroportului din Cluj-Napoca, a avut loc în condiţii meteo dificile, cu ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei, dar în limitele admise pentru operare, a anunţat compania aeriană low cost într-un comunicat.

"Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni-Cluj-Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor depăşind cu aproximativ 5-10 m suprafaţa pistei. Aterizarea s-a efectuat în condiţii meteo dificile, ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport", arată Blue Air.

INCIDENT AVIATIC. Compania menţionează că aeronava a aterizat la ora 08:00 şi că în faza finală de frânare din cadrul procedurii de aterizare comandantul aeronavei a observat ca aderenţa pe pistă nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând circa 10 metri în afara acesteia.

"Conform buletinului meteo transmis de către Romatsa (informaţii preluate de la reprezentanţii aeroportului Cluj) la ora 07:30 frânarea pe pista de aterizare era medie spre bună existând depuneri de zăpadă. În aceste condiţii, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea şi frânarea se pot efectua în siguranţă. Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condiţiile meteo descrise erau: acoperire până la 100% a suprafeţei pistei cu zapadă udă şi condiţii de frânare medii", arată operatorul aerian.

INCIDENT AVIATIC. Compania respinge totodată opiniile potrivit cărora ar fi fost o aterizare de urgenţă cauzată de lipsa carburantului.

”Pentru a elimina speculatiile aparute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim sa mentionam ca exista suficient combustibil in momentul aterizarii in conformitate cu reglementarile in vigoare si respingem ferm afirmatiile conform carora ar fi fost o aterizare de urgenta cauzata de lipsa carburantului. Intarim acest lucru si prin faptul ca in niciun moment comandantul nu a solicitat aterizarea de urgenta. In ceea ce priveste cei 110 pasageri care au venit de la Bucuresti impreuna cu cei 45 de pasageri care urmau sa se imbarce de la Cluj, acestia fiind transferati in acest moment catre Sibiu de unde o alta aeronava a companiei ii va prelua si transporta catre Barcelona. Toti pasagerii au avut asigurata masa si bauturi pe perioada de asteptare
” se arată în comunicatul Blue Air.

INCIDENT AVIATIC. Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a deschis o anchetă în acest caz.

×
Subiecte în articol: incident aviatic
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close