Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: Am decis să retrag Ordinul „Steaua României” domnului Tokes Laszlo

Klaus Iohannis: Am decis să retrag Ordinul „Steaua României” domnului Tokes Laszlo

Klaus Iohannis: Am decis să retrag Ordinul „Steaua României” domnului Tokes Laszlo
03 Mar 2016   •   17:06

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că a decis retragerea ordinului Steaua României lui Laszlo Tokes, precizând că cel care primeşte o astfel de distincţie a statului trebuie să respecte Constituţia României.

"Chestiunea a ajuns pe masa mea și trebuie să iau o decizie. După părerea mea trebuie să ținem cont de câteva chestiuni când analizăm aceste spețe. Cel care acordă o distincție vrea să răsplătească pe cel distins, să răsplătească un merit, cel care primește și acceptă această distincție trebuie să recunoască România și Constituția României, să aprecieze valorile care stau la baza Constituție României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul Steaua României domnului Laszlo Tokes"  a declarat preşedintele Iohannis.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins joi, 25 februarie a.c., recursul formulat de europarlamentarul ungar László Tőkés împotriva sentinței Curții de Apel București care a stabilit că retragerea decorației „Steaua României” a fost legală, potrivit dantanasa.ro.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins în data de 20 iunie 2014 contestația europarlamentarului László Tőkés privind decizia de retragere a decorației „Steaua României”.

Citiți și:

Klaus Iohannis, despre criza copiilor bolnavi din Argeș

Klaus Iohannis a anunţat prima şedinţă a CSAT din 2016

Klaus Iohannis, despre reînvestirea Codruţei Kovesi la şefia DNA

Cele mai importante declarații ale președintelui:

Decorația domnului Laszlo Tokes, care i-a fost atribuită în 2009 de președintele României și în urma unor declarații, Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua României a propus retragerea. Domnul Tokes a contestat decizia și instantele au admis ca acest Consiliu a avut dreptul să facă propunerea. Chestiunea a ajuns pe masa mea și trebuie să iau o decizie.

După părerea mea trebuie să ținem cont de câteva chestiuni când analizăm aceste spețe. Cel care acordă o distincție vrea să răsplătească pe cel distins, să răsplătească un merit, cel care primește și acceptă această distincție trebuie să recunoască România și Constituția României, să aprecieze valorile care stau la baza Constituție României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul Steaua României domnului Laszlo Tokes

Al doilea subiect - mandatul premierul Cioloș pentru a reprezenta România luni la doua întâlniri la Bruxelles, un summit UE - Turcia și o întâlnire informală a liderilor care sunt reprezentați in Consiliu. Scopul este de a evalua stadiul măsurilor luate pentru a controla fluxul migrationist, de a evalua relația care s-a instituit între UE și Turcia, de a evalua impactul misiunii NATO in Marea Egee și de a găsi căi pentru un mai bun control al fluxului migrator.

Mandatul e foarte clar și în logica pozitiillor noastre: este clar că e nevoie de un control mult mai riguros al granițelor externe ale UE, de colaborare și solidaritate la nivelul UE. Este nevoie de măsuri ferme convenite de comun acord pentru a găsi solutii.

Al treilea punct explică de ce a fost nevoie de acest mandat. De duminică seara voi face o vizită de stat în Israel si Palestina. Întalnirea fost stabilită de câteva luni, e evident ca nu poate fi contramandată și suntem în situația foarte bună în care presedintele si premierul știu foarte bine cum să reprezinte România la Bruxelles.


×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close