Antena 3 CNN Actualitate Resturi folosite de regulă în hrana pentru câini și pisici, vândute românilor ca produse premium

Resturi folosite de regulă în hrana pentru câini și pisici, vândute românilor ca produse premium

Resturi folosite de regulă în hrana pentru câini și pisici, vândute românilor ca produse premium
Sursa foto: foto: pixabay.com
20 Ian 2016   •   00:42

Conservele de carne conţin orice, numai carne nu. Este concluzia la care au ajuns experţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului, după ce-au studiat zeci de sortimente de pe piaţă. 85% conţineau un conservant asociat cu o boală cumplită - cancerul la stomac. Iar un sfert dintre conservele analizate erau făcute din resturi animale, folosite de regulă în hrana pentru câini şi pisici, potrivit TVR1.

Experţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului au analizat 60 de tipuri de conserve de carne care se vând în marile magazine. Au constatat că nouă din 10 conţin până la 9 E-uri: potenţiatori de gust, coloranţi, arome artificiale şi nu numai.

85 la sută dintre conservele analizate conţin nitrit de sodiu, care a fost interzis în mai multe ţări occidentale.

Nitritul de sodiu s-a demonstrat că are potenţial cancerigen. Copiii, femeile gravide, bătrânii nu ar trebui să consume astfel de produse, care au mai mult de 2-3 substanţe cu potenţial cancerigen.

Autoritatea care se ocupă de siguranţa alimentelor nu a constatat astfel de nereguli. În 2014, dintr-o mie de probe, doar trei aveau nitrit de sodiu peste normele admise la nivel european.

Noi, ca stat membru UE, trebuie să ţinem cont de studiile organismului european de siguranţa alimentelor. E acceptat în conservele de carne un nivel de 100 mg pe kg.

Dintre conservele analizate, unele conţin carne doar pe un sfert. Experţii independenţi au găsit în schimb multă apă, şorici, plasmă şi organe.

Potrivit studiului, 25 la sută dintre conserve conţin carne separată mecanic, lucru precizat pe etichetă. Cei mai mulţi cumpărători nu ştiu însă ce înseamnă.

Atenţie însă şi la conţinutul de sare!

Reprezentanţii industriei au declarat pentru TVR că urmează să formuleze un punct de vedere legat de conţinutul conservelor. La magazin, inclusiv preţul spune multe despre produs.

×
Subiecte în articol: E-uri
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close