Antena 3 CNN Actualitate Trei morminte vechi de 5000 de ani, descoperite în Prahova

Trei morminte vechi de 5000 de ani, descoperite în Prahova

Trei morminte vechi de 5000 de ani, descoperite în Prahova
Sursa foto: foto: ARHIVA/ archeologicatoscana.it
19 Apr 2016   •   14:21

Trei morminte vechi de 5.000 de ani au fost descoperite de arheologi, în ultima săptămână, pe raza judeţului Prahova, în unul dintre acestea fiind găsită o piesă foarte rară.

Şeful Biroului Arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Alin Frînculeasa, a declarat, marţi, pentru Agerpres, că cele trei morminte au fost descoperite pe raza comunei Blejoi, în apropierea Centurii de Vest a Ploieştiului, în contextul unei operaţiuni de descărcare de sarcină arheologică a unui teren.

Potrivit sursei citate, cele trei morminte care sunt vechi de aproximativ 5.000 de ani datează din Epoca Bronzului şi, cel mai probabil, aparţin unor personaje importante în cadrul comunităţii respective.

În unul dintre morminte a fost descoperit un colier care are ataşat un pandantiv de tip "ochelari", fiind vorba despre o piesă extrem de rară.

'Este un mormânt tumular în care s-a găsit un colier foarte interesant compus din mai multe piese: un pandativ "ochelari" din cupru, mai multe perle din caolin, perle inelare tot din caolin şi nişte tubuleţe de cupru. Toate compuneau colierul de care e ataşat pandantivul care are forma unor ochelari. Este o piesă extrem de rară şi a fost găsită la gâtul individului, probabil bărbat", a spus Frînculeasa.

Într-un alt mormânt a fost găsit un cercel spiralic din argint cu o greutate de patru grame.

"Este vorba de o populaţie probabil cu origine în nordul Mării Negre care se deplasează spre Europa de Vest. Este o perioadă de migraţie, o populaţie care va defini din punct de vedere genetic Europa", a explicat arheologul.

Potrivit acestuia, astfel de morminte au mai fost descoperite în Prahova, relativ multe în ultima perioadă, dar puţine raportându-ne la întreaga ţară.

×
Subiecte în articol: descoperire arheologica
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close