Antena 3 CNN Coronavirus Alexandru Rafila, despre noile măsuri: ”Sunt luate în scopul funcționării economiei”

Alexandru Rafila, despre noile măsuri: ”Sunt luate în scopul funcționării economiei”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a făcut precizări cu privire la noile măsuri luate de CNSU în contextul creșterii extrem de rapide a numărului de cazuri de infectare.

Alexandru Rafila, despre noile măsuri: ”Sunt luate în scopul funcționării economiei”
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    05 Ian 2022   •   14:23

”Am făcut tot ceea ce a fost posibil încât să asigurăm creșterea accesului la testare. Am definitivat cu CNAS forma contractului care va permite plata rapidă către medicii de familie a serviciilor legate de testare. Ele vor fi sub forma unui act adițional la cel de vaccinare, pentru medicii de familie care vaccinează, sau unul separat în cazul în care mediicii de familie nu optează pentru serviciul de vaccinare.

Am avut ieri și o teleconferință cu Direcțiile de Sănătate Publică, cu spitalele din România care pot asigura asistență medicală, și pentru pacienții COVID, dar și pacienții non-COVID, pentru pacienții cu boli cronice. Am identificat deja o listă de 160 de centre de evaluare ambulatorie a pacienților cu forme medii de boală. Venim și cu criteriile de tipuri de pacienți pe care îi direcționăm către aceste centre curând. (...) O să facem și o hartă interactivă cu toate aceste centre săptămâna viitoare.

”Un lucru important este furnizarea de medicații antivirale inovative”

Un lucru la fel de important este legat de furnizarea de medicații antivirale inovative. Ieri, comisia de boli infecțioase, după multiple întâlniri, a definitivat o estimare necesară de medicație antivirală. Astăzi deja emitem autorizațiile pentru nevoi speciale pentru cele două medicamente inovative.

De ele vor beneficia pacienții aflați la risc cu comorbidități, care în cazul infecției vor primi aceste antivirale încă din primele zile de boală. Ele nu sunt necesare pentru toate persoanele infectate, pentru că medicația antivirală trebuie utilizată cu prudență și numai după un anumit algoritm de investigații care se adresează pacienților care îl pot primi, pentru că medicația antivirală este o medicație cu un grad de toxicitate destul de important.

”Avem nevoie de participare și de solidaritate”

Am discutat despre capacitatea de spitalizare la nivelul spitalelor din întreaga țară și legat de acea structură de coordonare la nivel județean, care să poată să ducă la îndrumarea pacienților cu alte patologii sau infectați COVID către spitalele din fiecare județ sau din județele învecinate, încât să nu mai revenim la situația în care am fost în anul trecut sau acum doi ani, când pacienți cu boli cronice au avut acces limitat la servicii medicale.

Toate aceste măsuri pe care le luăm la momentul de față (...) sunt luate în scopul menținerii cât mai îndelungate a funcționării societății noastre, a funcționării economiei României. Avem nevoie de participare și de solidaritate din partea populației pentru ca aceste măsuri să fie într-adevăr eficiente. De asemenea, un lucru care pe foarte multă lume preocupă și mă preocupă și pe mine în mod special este de menținere cât mai mult posibil, fără consecințe asupra sănătății publice, menținerea școlilor deschise”, a declarat Alexandru Rafila.

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close