Antena 3 CNN Economic Ministrul Răducu: Cercetarea, inovarea și IT-ul, primele domenii care vor beneficia de banii europeni

Ministrul Răducu: Cercetarea, inovarea și IT-ul, primele domenii care vor beneficia de banii europeni

Ministrul Răducu: Cercetarea, inovarea și IT-ul, primele domenii care vor beneficia de banii europeni
08 Feb 2016   •   12:54
Cercetarea, inovarea și IT-ul sunt printre primele domenii care vor beneficia de banii europeni alocați pentru exercițiul financiar 2014-2020, a declarat ministrul Fondurilor Europene, într-un interviu acordat Antenei 3.
 
Ministrul Fondurilor Europene spune că România este în întârziere cu alocările, și că acum se lucrează la accelerarea implementării celorlalte programe. Prioritare sunt Proiectele publice, Programul Operațional de Infrastructură Mare, dar și Programul Operațional Regional.
 
”Nu s-au facut plati pana in prezent. S-au lansat niste cereri de proiect competitive. In cardul proiectului pe competitivitate, programul operational competitivitate, program care finanteaza cercetarea, inovarea si sistemele de IT, s-au lansat cereri de proiecte pt mai mult de 30% din bugetul alocat. Si speram intr-o luna-doua sa le contractam. Dupa care sunt proiectele fazate si proiectele publice identificate prin programul operational infrastructura mare. Dar trebuie sa acceleram implementarea si a celorlalte programe - POR, care isi propune lansari de peste 90% in 2016 sau Programul Capacitate Umana, unde ne dorim sa acceleram contractarea”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu.
 
Guvernul speră să nu mai repete greșelile din trecut care au dus la o absorbție de doar 60% din fondurile europene alocate României. Până în 2020, Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție aproape 45 de miliarde de euro pentru a fi folositi la dezvoltarea țării și la creșterea gradului de confort al românilor.
 
Însă până acum, România a încasat doar un avans de aproape 1 miliard de euro, iar absorbția pentru rambursările de cheltuieli în proiecte europene noi este zero.

 

×
Subiecte în articol: fonduri europene
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close