Antena 3 CNN Economic Biz News China vrea o taxă pe tranzacţii financiare

China vrea o taxă pe tranzacţii financiare

China vrea o taxă pe tranzacţii financiare
de O.P.    |    06 Ian 2014   •   12:41

Un viceguvernator al Bancii populare a Chinei preconizeaza introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare, ca masura de protectie impotriva speculaltiei in contextul liberalizarii economice, scrie incomemagazine.ro
Este un semn al schimbarilor. In conditiile in care China se pregateste de liberalizarea economiei sale, unii se intreaba deja cum sa limiteze efectele negative. Viceguvernatorul Bancii populare, Yi Gang, a propus, spre exemplu, introducerea unei taxe Tobin. Venind din partea unui responsabil de asemenea calibru, ideea poate fi considerata drept oficiala, mai ales ca a fost expusa in revista Comitetului central al Partidului comunist chinez.

Respectiva taxa poarta numele laureatului Premiului Nobel pentru economie, James Tobin, care a propus in 1972 crearea unei taxe pe tranzactii financiare, cu scopul de a reduce speculatiile pe pietele financiare.

Yi, care exercita, de asemenea, functia de director al administratiei chineze pentru schimburi financiare (SAFE), recomanda, in egala masura, analizarea unor masuri care sa vizeaze, pe de o parte, investitiile in operatiunile de schimb si menite, pe de alta parte, sa reduca fluxul de capital speculativ pe termen scurt.

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de furtuni severe în România
x close