Antena 3 CNN Economic Biz News Studiul care arată impactul pe care îl au gazele de şist în Europa. "Avantajele sunt mult mai restrânse decât se credea"

Studiul care arată impactul pe care îl au gazele de şist în Europa. "Avantajele sunt mult mai restrânse decât se credea"

Studiul care arată impactul pe care îl au gazele de şist în Europa. "Avantajele sunt mult mai restrânse decât se credea"
de O.P.    |    13 Feb 2014   •   12:56

Comisia Europeană (CE) a adoptat la 22 ianuarie o recomandare menită să asigure că există măsuri de protecţie pentru mediu şi climă pentru tehnica fracturării hidraulice de mare volum utilizată în operaţiunile de exploatare a gazelor de şist.

Recomandarea ar urma să ajute statele membre care doresc să utilizeze această practică să abordeze riscurile de sănătate şi de mediu şi să amelioreze transparenţa pentru cetăţeni.

De asemenea, textul stabileşte un cadru clar pentru investitori. În acelaşi timp, recomandarea CE este însoţită de o comunicare care analizează oportunităţile şi provocările pentru utilizarea fracturării hidraulice în scopul extragerii hidrocarburilor.

Aceste hidrocarburi neconvenţionale sunt la originea unei revoluţii energetice în SUA şi numeroase companii vizează rezervele potenţiale ale subsolului european, mai ales în Franţa, potrivit sursei citate.

Totuşi, 'avantajele economice pentru Statele Unite sunt mult mai restrânse decât se crede', afirmă Thomas Spencer, director de program în cadrul Institutului pentru dezvoltare durabilă şi relaţii internaţionale (IDDRI) şi coautor al acestui studiu economic.

Această analiză, care urmează a fi prezentată joi la Bruxelles, sugerează că impactul economic din SUA este 'foarte local', 'foarte sectorial' şi nu explică reluarea creşterii economice. 'Local', întrucât este limitat la 'câteva state precum Dakota de Nord, Virginia de Vest'. 'Sectorial', pentru că de scăderea preţului gazelor au beneficiat întreprinderi (petrochimie, producători de îngrăşăminte) reprezentând în total circa '1,2% din PIB-ul american'.

×
Subiecte în articol: Gaze de sist
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close