Antena 3 CNN Economic Biz News Ţara care mai are în conturi doar 200 de dolari, cu toate că stă pe munţi de diamante. Preţurile se dublează de a o zi la alta

Ţara care mai are în conturi doar 200 de dolari, cu toate că stă pe munţi de diamante. Preţurile se dublează de a o zi la alta

Ţara care mai are în conturi doar 200 de dolari, cu toate că stă pe munţi de diamante. Preţurile se dublează de a o zi la alta
de O.P.    |    30 Ian 2013   •   11:44

Este cu adevărat o ţară a paradoxurilor. Are una din cele mai mari rezerve de plutoniu din lume şi stă pe adevăraţi munţi de diamante, dar cu toate astea, în conturile ţării nu se mai află decât 217 dolari.

Săptămâna trecută guvernul a plătit la zi ultimele salarii, iar aceşti bani au mai rămas în conturi. Tendai Biti, ministru de finanţe din Zimbabwe a recunoscut public dezastrul în care se află ţara.



 "După ce am plătit salariile funcţionarilor publici ne-au mai rămas în visteria ţării doar 217 dolari. Suntem într-o stare critică şi nu vom reuşi să ne îndeplinim obiectivele", a declarat ministrul, citat de Atlantic Wire.

Colapsul acestei ţări a început în urmă cu 12 ani, când preşedintele Robert Mugabe a luat cu forţa pământul a peste 4.000 de fermieri, transformând agricultura într-o ruină.

Inflaţia a atins cote pe care nicio altă ţară nu le mai atinsese vreodată, de 6.5 sextilioane de procente, în 2008 - an în care economiştii au crezut că ţara nu va mai scăpa.



Preţurile alimentelor se dublau de la o zi la alta, forţând guvernul să scoată pe piaţă bancnota de 100 de miliarde de dolari de Zimbabwe.

Însă nu s-a oprit totul aici. Un an mai târziu, în 2009, banca naţională a printat bancnota de 100 de trilioane de dolari de Zimbabwe.

 


×
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close