Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Brokerii care au pe “maini” cea mai grea listare: Saptamana asta avem prima intalnire cu conducerea Tarom-ului. Vrem sa iesim cu oferta pana in vara!

Brokerii care au pe “maini” cea mai grea listare: Saptamana asta avem prima intalnire cu conducerea Tarom-ului. Vrem sa iesim cu oferta pana in vara!

Brokerii care au pe “maini” cea mai grea listare: Saptamana asta avem prima intalnire cu conducerea Tarom-ului. Vrem sa iesim cu oferta pana in vara!
de Catalin Ciocan    |    16 Ian 2012   •   16:56
Saptamana aceasta va avea loc prima intalnire dintre conducerea Tarom si consortiul format din brokerii de la Carpatica Invest si Swiss Capital (KBC Securities), care la finele anului trecut au castigat mandatul pentru vanzarea a 20% din actiunile companiei.

“Din momentul cand avem toate documentele gata, avem un termen de 120 de zile pentru a lansa oferta. Vrem sa iesim cu oferta pana in vara, dar depinde bineinteles si de conditiile de piata, deoarece cautam foarte mult sa iesim intr-un context favorabil.”, a declarat Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest.

Vanzarea a 20% din Tarom este vazuta pe piata aproape ca o “misiune imposibila”, in conditiile in care compania a inregistrat in mod constant pierderi in ultimii ani, iar companiile aeriene sunt peste tot in lume un business care nu este foarte atractiv pentru investitori.  Brokerii vor fi platiti doar daca oferta va avea succes, fiind stabilit un comision de 1,99% din valoarea tranzactiei.   

“Ne dam seama si suntem convinsi ca este foarte greu, dar nu am fi intrat in asta daca nu am fi crezut ca putem sa facem tranzactia”, spune Trif.

Vanzarea pe bursa a actiunilor de la Tarom face parte dintr-un program mai amplu pe care l-a convenit Guvernul cu FMI. Potrivit acestui program, statul va mai scoate la vanzare in acest an pachete de actiuni si de la companiile energetice precum Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.  

Guvernul a convenit cu FMI ca pachetul de 20% să fie vândut până la finele acestui an, urmând ca ulterior, cand condiţiile pieţei vor permite, sa cedeze controlul companiei.

Un document oficial obtinut de Mediafax si facut public la finele anului trecut arata ca oficialii statului s-au angajat in fata FMI sa incheie oferta pana la sfarsitul lunii aprilie. Potrivit aceluiasi document, statul intentioneaza sa obtina minimum 20 milioane de euro si maximum 60 milioane de euro pe actiunile oferite. Compania este evaluata astfel intre 100 milioane de euro si 300 milioane de euro.

Tarom a incheiat 2010 cu pierderi de 80 de milioane de euro la o cifra de afaceri de circa 220 milioane de euro.



×
Subiecte în articol: Tarom bursa
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close