Antena 3 CNN Economic Biz News Business Un oligarh RUS pune mâna pe resursele României. Guvernul de la Bucureşti i-a dat undă verde

Un oligarh RUS pune mâna pe resursele României. Guvernul de la Bucureşti i-a dat undă verde

Un oligarh RUS pune mâna pe resursele României. Guvernul de la Bucureşti i-a dat undă verde
de O.P.    |    11 Feb 2013   •   13:05

Un mare fan al preşedintelui rus Vladimir Putin, Vagit Alekperov, este primul oligarh care se apropie vizibil de resursele naturale ale României. Compania pe care o păstoreşte prin marea bunăvoinţă a Kremlinului, Lukoil, a câştigat două concesiuni pe platoul continental al Mării Negre în 2009, iar la finele anului trecut a încheiat o primă fază a explorării.

În 2010, o companie canadiană, East West Petroleum Corp., a concesionat patru perimetre în vestul ţării, la graniţa cu Ungaria. Un an după, s-au aliat cu sârbii de la NIS, controlaţi de gigantul Gazprom, şi au pus la bătaie un plan de explorare. Guvernul român le-a dat acceptul pentru unul din cele patru perimetre şi se aşteaptă o decizie asemănătoare pentru restul de trei în 2013. Nu doar hidrocarburile sunt tentante pentru ruşi, ci şi vântul.

Un joint venture între Lukoil şi italienii de la ERG, Lukerg Renew, anunţă investiţii puternice într-o fermă eoliană lângă Tulcea. Un fost şef al Serviciului de Informaţii Externe, Cătălin Harnagea, declara cu ceva timp în urmă că nu se sperie de prezenţa companiilor ruseşti în economia românească atâta timp cât respectă legile interne şi nu controlează resursele ţării.

De la afirmaţia respectivă lucrurile s-au schimbat uşor-uşor, iar capitalul rus începe să îşi facă simţită prezenţa şi în sectorul de explorare sau chiar în energia regenerabilă, iar aceste mişcări sunt foarte vizibile.

S-a tot vorbit în ultimii opt ani că în spatele OMV, compania care controlează Petrom, stau ruşii de la Gazprom, însă nimic nu este cert.

Citeşte mai multe despre acest subiect, pe
www.incomemagazine.ro








×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close