Antena 3 CNN Economic Daily Income: Proiecte măreţe pentru tineri, realizări minuscule

Daily Income: Proiecte măreţe pentru tineri, realizări minuscule

Daily Income: Proiecte măreţe pentru tineri, realizări minuscule
Sursa foto: foto: pixabay.com
11 Feb 2016   •   12:04

Şomajul în rândul tinerilor de până în 25 de ani este mult mai mare decât media pe ţară. La sfârşitul anului trecut rata şomajului pentru această categorie era de 21,2%. 

Rând pe rând autorităţile au pregătit diverse programe pentru sprijinirea tinerilor. Schema de ajutor de minimis „Locuri de muncă subvenţionate" era un program cu finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de circa 40 de milioane de euro. Obiectivul era să angajeze 6.400 de tineri absolvenţi ai promoţiilor 2014 şi 2015.

De asemenea, proiectele-pilot „Garanţii pentru tineri" şi „Investiţia în tineri, investiţia în viitorul nostru!" vizau puţin peste 5.000 de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Scopul era acelaşi: reducerea procentului de şomaj în rândul tinerilor. Rezultatele nu par să fi avut însă mare ecou. Acum, se încearcă noi proiecte, pe bani europeni.

Implicarea ANOFM-ului într-un astfel de proiect ar presupune în primul rând identificarea la nivel de judeţ a tinerilor fără un loc de muncă, dar şi a cerinţelor pe care aceştia le au.

Tinerii nu vor mai accepta pur şi simplu orice loc de muncă, doar pentru că au nevoie de bani. Autorităţile vor face tot posibilul să găsească cea mai bună soluţie pentru fiecare în parte. Totodată, ministrul Fondurilor Europene vrea să creeze o platformă integrată din care să facă parte Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei şi cel al Economiei, dar şi companii private. În cadrul acestei platforme tinerii ar urma să primească fie bani, fie o serie de beneficii, astfel încât să le fie mai uşor să îşi găsească un loc de muncă. Pentru cei cu spirit antreprenorial, pe bani europeni, ar urma să fie lansate şi câteva scheme targetate pentru start-up-uri, sumele alocate urmând să pornească de la 25.000 de euro pentru fiecare business în parte. Până la sfârşitul acestei luni ministerul Fondurilor Europene speră să demareze cel puţin unul dintre proiectele realizate până acum pe hârtie.

×
Subiecte în articol: Daily Income ANOFM locuri de munca
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close