Antena 3 CNN Actualitate Media Sinteza Zilei: Povestea Principesei Mărioara, Regina Iugoslaviei - o poveste a înfrăţirii românilor cu vecinii din regatul Iugoslaviei

Sinteza Zilei: Povestea Principesei Mărioara, Regina Iugoslaviei - o poveste a înfrăţirii românilor cu vecinii din regatul Iugoslaviei

Sinteza Zilei: Povestea Principesei Mărioara, Regina Iugoslaviei - o poveste a înfrăţirii românilor cu vecinii din regatul Iugoslaviei
27 Iun 2013   •   21:54

Mihai Gâdea a prezentat în ediţia de joi a emisiunii "Sinteza Zilei" de la Antena 3, povestea Principesei Maria de România, poreclită Mignon, aşa cum a fost ea povestită într-un material de excepţie de jurnalista Camelia Csiki, cu ocazia unei ceremonii excepţionale la mausoleul Regal Oplenac.

Principesa Mărioara, fiica regelui Ferdinand al României şi a Reginei Maria, a devenit Regină după ce s-a căsătorit, în iunie 1922, cu Alexandru I, Regele Iugoslaviei.

Regina Maria a fost cea care i-a aranjat căsătoria cu "regele trist al Iugoslaviei". După nuntă, mirii s-au retras la primul lor cămin din Belgrad. O căsuţă modestă, de unde au supravegheat construirea viitoarelor palate regale: 40 de hectare de teren şi 90 de hectare de grădini.

Din dragostea dintre cei doi regi s-au născut trei băieţi. Povestea a durat doar până în 9 octombrie 1934, când, în timpul unei vizite oficiale în Franţa, Regele Alexandru a căzut victima unui asasinat la Marsillia.



Principesa Mărioara, devenită Regină a Iugoslaviei, a avut o nuntă de vis la Belgrad. După nuntă, mirii s-au retras la primul lor cămin din Belgrad. O căsuţă modestă, de unde au supravegheat construirea viitoarelor palate regale: 40 de hectare de teren şi 90 de hectare de grădini.

Din dragostea dintre cei doi regi s-au născut trei băieţi. Povestea a durat doar până în 9 octombrie 1934, când, în timpul unei vizite oficiale în Franţa, Regele Alexandru a căzut victima unui asasinat la Marsillia. Mignon, care îl însoţea în călătorie, ar fi putut avea aceeaşi soartă, dacă o criză de rinichi nu ar fi obligat-o să întrerupă călătoria cu vaporul pe Marea Adriatică şi să o continue cu trenul până în Franţa. Acolo nu a mai apucat să-l întâlnească pe Sandro, asa cum îi spunea.

- See more at: http://stiri.tvr.ro/povestea-lui-mignon-principesa-romanca-devenita-ultima-regina-a-iugoslaviei_31212.html#sthash.M6wZ1jqQ.dpuf
Imaginile document şi declaraţiile familiei regale a Iugoslaviei aduc astfel la viaţă povestea înfrăţirii romanilor cu toţi cei care făceau parte din regatul Iugoslaviei.

AICI POVESTEA PRINCIPESEI MĂRIOARA A ROMÂNIEI



×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Adrian Ursu
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close