Antena 3 CNN Economic Biz News ANRE: Preţul gazelor trebuie să crească de luna viitoare cu 5,6%

ANRE: Preţul gazelor trebuie să crească de luna viitoare cu 5,6%

ANRE: Preţul gazelor trebuie să crească de luna viitoare cu 5,6%
Sursa foto: gaze
22 Iun 2010   •   20:29

Preţul gazelor trebuie să crească de luna viitoare cu 5,6%. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a făcut un calcul şi a ajuns la concluzia că economia nu mai suportă subvenţiile acordate marilor consumatori industriali.

În nota prezentată de directorul ANRE, Petre Lificiu, parlamentarilor PDL, scrie că dreptul consumatorilor industriali, de a consuma gaze exclusiv din producţoia internă, aruncă în aer coşul populaţiei, care trebuie să consume gaz din import la preţuri mult mai mari.

Cei mai mari beneficiari ai gazului ieftin sunt companiile Interagro a lui Ioan Nicolae şi Azomureş. Nicolae cumpără gaz din producţia internă la preţul de 165 dolari - mia de metri cubi, în timp ce populaţia este nevoită să plătească 380 de dolari pe mia de metri cubi de gaz rusesc.

Astfel, potrivit documentului secret al ANRE procentul de import a crescut cu 30% în utlimul an.

Pe de altă parte, ANRE consideră justificată cererea operatorilor Eon Romania şi GDF Suez, care cer şi ei majorarea preţului pentru a acoperi costurile din ultimul an. De asemenea, ANRE invocă şi prognoza BNR pentru acest an, care a luat în calcul o creştere de 5% a preţului gazelor.

 

Antena 3

×
Subiecte în articol: gaze
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close