Antena 3 CNN Economic Biz News Ce aduce 2010? Creştere economică de 0,5%, scumpiri şi şomaj

Ce aduce 2010? Creştere economică de 0,5%, scumpiri şi şomaj

Ce aduce 2010? Creştere economică de 0,5%, scumpiri şi şomaj
Sursa foto: economie
02 Noi 2009   •   08:56

Veşti deloc bune pentru români. Potrivit unei analize realizate de jurnaliştii de la Gândul, în 2010 şomajul va continua să crească, în timp ce salariile vor rămâne îngheţate. În plus, românii nu vor scăpa de accize mai mari. Deşi ne mai despart două luni de noul an, România nu a adoptat încă bugetul astfel că ar putea pierde 1,5 miliarde de euro pentru pensii şi salarii.

Economia României va înregistra, în 2010, o creşte de aproximativ 0,5% din PIB. Cu toate acestea, noul an aduce o scumpire generalizată a bunurilor şi serviciilor. În plus, salariiile bugetarilor vor fi cel mai probabil îngheţate, iar unele micşorate. Mai mult decât atât nu este exclus un nou val de concedieri pentru a reduce cheltuielile cu salariile. Până în 2015 ar putea rămâne fără loc de muncă aproximativ 400.000 de bugetari

În funcţie de opţiunile noului Guvern, la majorarea accizelor s-ar putea adăuga majorări sau înlocuiri de taxe.

Inflaţia luată în calcul pentru anul viitor se încadrează la limita inferioară a ţintei de inflaţie asumată de BNR, de 3,5% plus, minus un punct procentual. Pericolul principal asupra inflaţiei ar putea fi deprecierea sensibilă a cursului, care va duce la scumpirea generalizată a tuturor bunurilor şi serviciilor de import sau care sunt calculate în euro.

De cealaltă parte, ministru interimar al Economiei şi Sănătăţii, Adriean Videanu este de părere că lucurile se vor îmbunătăţi şi că în 2010 România va ieşi din criza financiară.

Antena 3

×
Subiecte în articol: crestere economica scumpire somaj accize
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close