Antena 3 CNN Economic Biz News Vlădescu: Prognozele arată că peste două luni va fi mai rău

Vlădescu: Prognozele arată că peste două luni va fi mai rău

Vlădescu: Prognozele arată că peste două luni va fi mai rău
Sursa foto: vladescu
27 Mai 2010   •   11:43

Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, nu se arată optimist legat de viitorul economic al Europei de Est şi implicit a României. Vlădescu a declarat, la News Magazine, că ?evoluţiile din zona euro de care şi România este legată nu sunt gemeratoare de optimist. Avem cifre care ne spun că peste două luni va fi mai rău?. Ministrul e de părere, totuşi, că până la finele anului nu ne vom confrunta cu majorări de taxe.

Guvernul taie pensionarilor 15% din venit. Pensionarii protestează, sunt nemulţumiţi şi umiliţi, dar, din 2011, o parte din aceştia şi-ar putea recupera pierderile. Potrivit ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, cei cu pensii reduse ce încasează până la 600 de lei lunar au mari şanse să recupereze o parte considerabilă din sumă, iar cei cu pensii de 600-1.000 de lei ar putea recupera, în 2011, 10% din sumă.

?Principalul indicator care se în considerare în calcule este creşterea economică?, spune minsitrul Finanţelor. ?Pentru anul acesta, luăm în calcul o creştere economică 0 şi sub 0?.

Legat de pensiile speciale sau extraordinare, ministrul Vlădescu spune că transferurile pentru 8.000 de oameni cu pensii mari şi foarte mari sunt egale cu cele destinate unui număr de 250.000 de cetăţeni cu venituri obişnuite din România.

Ministrul de Finanţe recunoaşte că, pentru a ridica moralul pensionarilor şi pentru a le asigura un trai decent, o pensie minimă de 350 de lei nu este de ajuns. ?Nici 700 nu ar fi suficient, nici 900. Dar atât poate România să le ofere în prezent?, spune ministrul.

?Nu sunt un călău?, precizează Vlădescu. ?Fac doar ce este necesar pentru toată lumea?.

Ministrul mai spune că lucrurile s-au schimbat, iar actuala criză a modificat peisajul mondial.

?Există un element nou. Această criză economică ce a început în 2007 şi ne-a afectat în 2008 ăi 2009 şi continuă să ne afecteze. Vom sta într-o groapă de potenţial economic până când relansarea se va produce?, încheie ministrul.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Sebastian Vladescu pensii
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close