Antena 3 CNN Economic Programul "Prima casă" a ajuns la fundul sacului. Până când mai au băncile bani

Programul "Prima casă" a ajuns la fundul sacului. Până când mai au băncile bani

Programul "Prima casă" a ajuns la fundul sacului. Până când mai au băncile bani
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    30 Mai 2012   •   21:47

Programul "Prima Casă" a ajuns la fundul sacului, astfel că unele bănci şi-au anunţat deja clienţii că nu mai au bani pentru creditele subvenţionate de stat.

Prin urmare, cei care vor să-şi cumpere locuinţă prin programul guvernamental trebuie să se grăbescă. Bancherii care încă mai derulează programul "Prima Casă" spun că mai au bani pentru cel mult două luni.
 
Prin programul "Prima Casă 4", aproximativ 20.000 de români şi-au cumpărat locuinţe în valoare de 400 de milioane de euro, din iunie 2011 şi până în prezent. Chiar dacă mai sunt de folosit garanţii de 300 de milioane de euro, una dintre cele mai mari bănci înscrise în program a anunţat că nu mai are fonduri.  

"S-a ajuns la situaţia în care s-au epuizat şi aceste garanţii. E vorba despre garanţiile pe care le oferă statul", a spus Radu Gheţea, preşedintele Băncii Comerciale.

Băncile care încă mai au bani pentru împrumuturile acordate prin "Prima Casă" sunt pe ultima sută de metri cu fondurile. Multe dintre ele mai pot acorda credite cel mult 1-2 luni, pentru că zilnic primesc cereri de credite în valoare totală de 2.000.000 de euro.

Având în vedere că întocmirea şi analizarea dosarului durează cel puţin 30 de zile, şansele de a primi un credit prin programul "Prima Casă" scad în fiecare zi.

Românii care vor un împrumut trebuie să se încadreze în plafonul de 57.000 de euro pentru apartamentele vechi sau 66.500 de euro pentru locuinţele noi. Avansul obligatoriu este de 5%, iar dobânda este mai mică decât la creditele imobiliare obişnuite. 


Fonduri "Prima Casă 4"
Alocate: 400.000.000 euro
Disponibile: 300.000.000 milioane euro

Condiţii "Prima Casă 4"

Suma maximă pentru locuinţe noi: 66.500 euro
Suma maximă pentru locuinţe vechi: 57.000 euro
Avans: 5%
Perioadă de creditare: 30 de ani




×
Subiecte în articol: casa locuinta banci bani credite
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close