Antena 3 CNN Economic Vosganian îi răspunde lui Ponta. Ministerul Economiei a retras de pe site proiectul privind protecţia socială a persoanelor concediate

Vosganian îi răspunde lui Ponta. Ministerul Economiei a retras de pe site proiectul privind protecţia socială a persoanelor concediate

Vosganian îi răspunde lui Ponta. Ministerul Economiei a retras de pe site proiectul privind protecţia socială a persoanelor concediate
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    28 Feb 2013   •   12:13

Ministerul Economiei a retras de pe site instituţiei proiectul ordonanţei de urgenţă privind protecţia socială a persoanelor care urmau să fie disponibilizate din companiile energetice, după ce premierul Victor Ponta i-a cerut acest lucru.

"Am rugat pe colegii de la compartimentul de dialog social să avem o nouă discuţie cu sindicatele, eu vreau să mă întâlnesc cu ele şi apoi să trimită un comunicat din care să reiasă că nu există niciun dubiu cu privire la aşteptările sindicatelor. Aseară am căzut de acord cu primul ministru să retragem documentul de pe site, să reluăm discuţiile cu sindicatele, apoi îl vom repune pe site pentru dezbatere generală", a spus Vosganian.

Şeful Executivului i-a cerut ministrului Economiei să retragă proiectul privind protecţia socială a angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţ
i, conform textului, şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului.

Întrebat de ce Guvernul a transmis un comunicat în care precizează că nu susţine proiectul, Vosganian a spus că este normal ca Guvernul să spună că nu-l susţine întrucât premierul nu a intrat în posesia acestui proiect şi, ca atare, nu-l poate susţine.

"Şi eu aş fi făcut la fel în locul primului ministru, dacă nu vedeam un proiect în cadrul ministerului pe care îl conduc nu puteam să-l susţin până când nu-l vedeam", a arătat Vosganian. El a precizat că are o relaţie bună cu premierul, bazată pe respect şi încredere, relaţie care nu va fi deteriorată de astfel de incidente.

El a subliniat că nu putea să prezinte premierului proiectul înainte să discute cu sindicatele şi că normal era să se întâmple invers.

Într-un comunicat remis joi dimineaţa, în legătură cu informaţiile privind "un aşa-zis program de disponibilizări în 16 companii de stat din energie", Guvernul a transmis că documentul nu a fost discutat şi nici aprobat de Executiv, iar singurul proiect susţinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevăzute în OUG 116 din 2006.

"Proiectul afişat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului şi nu este susţinut de acesta. Prim-ministrul i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă acest proiect de pe site-ul ministerului şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului", informează Executivul.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat miercuri, la Guvern, că este autorizat să declare doar că Executivul prelungeşte o serie de termene şi nu va efectua "disponibilizări ample" de personal în companii de stat, dar a precizat că din 1990 nu a existat vreun an fără concedieri şi nu vrea să se creadă că anul 2013 "va fi diferit".

Întrebat de ce expresia din textul ordonanţei este, la modul categoric, "angajaţii ce urmează să fie disponibilizaţi" şi nu "care pot fi disponibilizaţi", Vosganian a spus că el crede că într-un text de lege care se respectă "indicativul prezent" este formula cea mai lămuritoare în a preciza limitele unui act normativ.

Totodată, întrebat de jurnalişti care este urgenţa pentru care Guvernul aprobă sistemul de protecţie socială prin ordonanţă de urgenţă, ministrul a răspuns doar că termenul de valabilitate a acestui sistem a expirat.

"Eu nu am spus că nu concediem pe nimeni, tot aşa cum nu am spus că facem concedieri masive. În orice domeniu de activitate există intrări şi ieşiri. Câtă vreme în acest moment nu există iniţiată nicio hotărâre de guvern pentru disponibilizări, eu nu sunt autorizat să spun că vor fi disponibilizări", a spus Vosganian.

Întrebat de asemenea de ce premierul Victor Ponta a declarat că nu are cunoştinţă de un astfel de proiect de ordonanţă, care ulterior a fost postat chiar pe site-ul ministerului de resort, Vosganian a spus că textul era unul de dezbatere, nu a "ieşit" din Ministerul Economiei şi nu a fost transmis spre avizare celorlalte ministere, astfel că urma să fie depus pe masa premierului după ce şi ceilalţi iniţiatori îşi exprimau acceptul. El a arătat totodată că a fost contactat de Ponta după ce informaţia a fost publicată.

Ce companii apar pe lista


Lista prezentată miercuri după-amiaza de minister conţine 15 companii care au/vor avea programe de restructurare sau reorganizare aprobate până în anul 2018, fără ca Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti să mai figureze pe listă, potrivit Mediafax.

Miercuri dimineaţa, presa a anunţat că Guvernul va începe un program de concediere de angajaţi din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare şi reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018, salariaţii concediaţi urmând să beneficieze de plăţi compensatorii şi venit lunar de completare. Pe listă apărea şi SN Cărbunelui Ploieşti, cu filialele sale.

Pe aceeaşi listă apar în continuare Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Naţională de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Naţională a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Sării, Societatea Naţională a Huilei Petroşani, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Natională a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Băiţa Ştei, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Bucureşti, Electrica, cu filialele sale, şi Transelectrica, de asemenea cu filialele sale.

Pe această listă figurează Minvest Deva, Societatea Naţională de Închidere Mine Valea Jiului, Remin Baia Mare, cu filialele sale, Compania Naţională a Uraniului Bucureşti, Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, cu filialele sale, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Sării Bucureşti, Cuprun Min Abrud, Băiţa Ştei.

Persoanele concediate vor primi indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăţi.






×
Subiecte în articol: Varujan Vosganian Victor Ponta
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close