Antena 3 CNN Externe Parlamentul britanic urmează să voteze miercuri pentru lovituri aeriene în Siria

Parlamentul britanic urmează să voteze miercuri pentru lovituri aeriene în Siria

Parlamentul britanic urmează să voteze miercuri pentru lovituri aeriene în Siria
01 Dec 2015   •   00:42

Prim-ministrul britanic David Cameron a anunțat luni un vot în parlament miercuri asupra loviturilor aeriene contra grupării Statul Islamic (SI) în Siria, convins că el deține acum o majoritate pentru o astfel de intervenție, informează Reuters și AFP.
"Cred că există un sprijin crescut în parlament" în favoarea loviturilor, a declarat premierul britanic. "Este în interesul nostru național, este un lucru bun de făcut, vom acționa împreună cu aliații noștri".

Această decizie intervine în timp ce principalul partid de opoziție, laburiștii, a decis să nu impună instrucțiuni de vot parlamentarilor săi în pofida pozițiilor pacifiste ale liderului formațiunii, Jeremy Corbyn, făcând mult mai probabilă adoptarea unor astfel de lovituri.

"Cabinetul din umbră a acceptat să susțină recomandarea (liderului laburist) Jeremy Corbyn de a nu impune un consemn de vot la propunerea guvernului vizând autorizarea de lovituri în Siria", a declarat un purtător de cuvânt al laburiștilor.

Dornic de a nu repeta afrontul din august 2013 când parlamentul a refuzat loviturile în Siria, David Cameron vrea să fie sigur că este capabil să obțină un larg consens în parlament înainte de organizarea unui nou vot, în timp ce el deține o majoritate subțire, notează France Presse.

"Ne vom asigura că avem o dezbatere foarte lungă și foarte completă miercuri... pentru a avea numărul de ore echivalente unei dezbateri de două zile într-o singură zi", a explicat David Cameron luni seară.

El i-a răspuns astfel lui Jeremy Corbyn, care a cerut o dezbatere de două zile cu privire la propunerea guvernului de a extinde raidurile aeriene britanice contra SI, în prezent limitate la Irak.

"Vreau ca deputații să fie pe deplin luați în considerare, să poată ține discursuri, să prezinte argumente, să-mi pună întrebări, să examineze propunerea guvernului, așa cum am făcut săptămâna trecută", a adăugat David Cameron.

"Voi recomanda cabinetului mâine să ținem o dezbatere și un vot în Camera Comunelor pentru a extinde în Siria loviturile aeriene efectuate contra ISIL (acronim pentru Statul Islamic n.r.) în Irak", a adăugat el într-o declarație televizată, notează Reuters.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie conflict Siria
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close