Antena 3 CNN Externe Alegeri parlamentare în Marea Britanie. 50 de milioane de britanici sunt aşteptaţi la urne

Alegeri parlamentare în Marea Britanie. 50 de milioane de britanici sunt aşteptaţi la urne

Alegeri parlamentare în Marea Britanie. 50 de milioane de britanici sunt aşteptaţi la urne
Sursa foto: Foto: thesouthafrican.com
07 Mai 2015   •   09:07
A început votul în alegerile parlamentare din Marea Britanie. Secţiile de vot s-au deschis la ora 07:00, ora locală (ora 09:00 ora României). 
 
---
 
În ultima săptămână dinaintea alegerilor parlamentare din Marea Britanie toate sondajele arătau că niciun partid nu va obţine majoritatea, posibilele scenarii fiind fie un Guvern minoritar, fie unul de coaliţie cu unul sau mai multe partide mici, relatează DPA, în pagina electronică.
 
Tonul declaraţiilor a crescut în ultima zi de campanie. Premierul conservator David Cameron i-a acuzat pe laburişti că vor distruge tot ce a construit guvernul său.
 
În replică, liderul laburist Ed Miliband a susţinut că doar partidul său îi apără pe oamenii de rând care muncesc din greu, în timp ce conservatorii îi favorizează pe cei bogaţi.
 
Partenerul guvernului Cameron, partidul liberal-democrat, va pierde, potrivit sondajelor, jumătate din deputaţi. Liderul său s-a străduit să convingă că partidul său trebuie, totuşi, să rămână şi într-o viitoare coaliţie.
 
În lipsa unei majorităţi absolute în parlament, micile partide vor juca un rol decisiv. Naţionaliştii scoţieni vor câştiga, probabil, zeci de mandate în dauna laburiştilor, dar apoi ar putea să-i susţină, în schimbul unui nou referendum asupra independenţei Scoţiei. 
 
În cealaltă tabără, partidul anti-european UKIP ar putea sprijini un nou guvern Cameron, care a promis un referendum privind retragerea ţării din Uniunea Europeană. Liderul UKIP, Nigel Farage, a fost interpelat de un alegător nemulţumit chiar în ultima zi de campanie.
 
Atât laburiştii cât şi consevatorii promit reducerea deficitului bugetar şi limitarea imigraţiei, dar pe căi diferite. Rezultatul final este şi mai incert din cauza sistemului de vot britanic, majoritar cu un singur tur de scrutin, şi a diferenţelor de mărime între circumscripţii. 
 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close