Antena 3 CNN Externe Angela Merkel: Acţiunile Rusiei ar putea destabiliza Europa după două războaie mondiale

Angela Merkel: Acţiunile Rusiei ar putea destabiliza Europa după două războaie mondiale

Angela Merkel: Acţiunile Rusiei ar putea destabiliza Europa după două războaie mondiale
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de S.T.    |    17 Noi 2014   •   12:17

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a criticat dur atitudinea preşedintelui rus Vladimir Putin faţă de conflictul din Ucraina şi a îndemnat Uniunea Europeană (UE) şi SUA să adopte o poziţie comună faţă de Rusia, informează Deutsche Welle, potrivit Agerpres.

În timpul unui discurs susţinut luni la Institutul Lowy pentru Politici Internaţionale (Australia), cancelarul german a îndemnat Europa şi SUA la acţiuni hotărâte şi la unison faţă de atitudinea Moscovei, pentru soluţionarea conflictului ucrainean. Şefa guvernului de la Berlin l-a criticat aspru pe liderul rus Vladimir Putin şi a atenţionat în legătură cu "marele incendiu" care ar putea izbucni în Europa din cauza situaţiei din Ucraina.

Potrivit Angelei Merkel, Rusia continuă să se ghideze după vechiul mod de gândire, în categorii de "sfere de influenţă", ceea ce duce la nerespectarea dreptului internaţional. Acest lucru, potrivit cancelarului federal, "pune sub semnul întrebării pacea din Europa, după două războaie mondiale şi un război rece" şi îşi găseşte continuarea în "influenţa exercitată de Rusia asupra destabilizării situaţiei din estul Ucrainei".

Angela Merkel a subliniat că un mod de gândire în categorii de "sfere de influenţă" nu trebuie să se impună.

În acelaşi timp, Merkel nu a exclus o soluţionare militară a conflictului din Ucraina, dar a declarat că UE va încerca să caute şi în continuare căi diplomatice pentru ieşirea din criză.

Cancelarul federal nu a exclus nici posibilitatea unor noi sancţiuni faţă de Rusia, care însă vor fi introduse imediat ce va fi necesar.

×
Subiecte în articol: Angela Merkel Rusia Ucraina Vladimir Putin
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close