Antena 3 CNN Externe Armistiţiul instaurat în Siria "s-a născut mort", consideră rebelii

Armistiţiul instaurat în Siria "s-a născut mort", consideră rebelii

Armistiţiul instaurat în Siria "s-a născut mort", consideră rebelii
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
27 Oct 2012   •   13:37

Armistiţiul instaurat în Siria de mediatorul internaţional Lakhdar Brahimi s-a "născut mort", a afirmat sâmbătă un comandant al rebelilor la Alep, calificând planul emisarului drept un "eşec", relatează AFP.
   
"Ce armistiţiu? Acest armistiţiu este o minciună. Cum poate respecta un armistiţiu un regim criminal? Este un eşec al lui Brahimi, această iniţiativă s-a născut moartă", a afirmat colonelul Abdel Jabbar al-Oqaidi, liderul consiliului militar rebel din Alep (nord).
   
"Ieri (vineri) am fost pe mai multe fronturi şi armata nu încetase bombardamentele", a adăugat el, făcând referire la prima zi a intrării în vigoare a armistiţiului temporar.
   
"Poporul sirian a devenit un cobai, de fiecare dată există un emisar care încearcă un plan, în timp ce noi ştim că regimul nu îl va respecta", a continuat el, subliniind că nu rebelii au fost cei care au încălcat armistiţiul.
   
"Misiunea noastră este de a apăra poporul, nu noi atacăm", asigură el.
   
Armistiţiul a fost încălcat la câteva ore de la intrarea sa în vigoare, vineri, zi în care au fost ucise 146 de persoane, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).
   
"Am acceptat armistiţiul pentru comunitatea internaţională (...) dar ştiam că regimul nu îl va respecta", a precizat colonelul.
   
Cu ocazia sărbătorii musulmane Aid Al-Adha, care durează patru zile, rebelii şi forţele armate au promis să renunţe la atacuri, dar ambele părţi au anunţat că îşi rezervă dreptul de a riposta în cazul încălcării acordului de către partea adversă.
   
Comandamentul armatei a reafirmat că va "continua să îşi facă datoria luptând împotriva grupărilor teroriste armate", referindu-se la rebeli, potrivit agenţiei oficiale Sana.
   
Sâmbătă, patru civili, între care un copil au murit în mai multe regiuni bombardate de armată în a doua zi a armistiţiului, potrivit OSDO.
   
Alţi cinci civili au murit, sâmbătă, într-un atentat cu maşină-capcană comis pe principala arteră a oraşului Deir Ezzor, în estul Siriei, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).
   
Potrivit acestei organizaţii, maşina a explodat în apropierea unui restaurant de pe principala stradă din oraş.
   
Televiziunea de stat a anunţat, de asemenea, explozia unei maşini-capcană în acest oraş, în faţa unei biserici, fără a anunţa victime.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close